Українці в Каліфорнії опікуються пацієнтами військових шпиталів у Львові, Києві й Дніпропетровську

10:00 9 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба міністерства оборони України

Волонтери з американського штату зібрали й відправили в нашу країну понад 100 тисяч доларів добровільних пожертв.

«Тарас Дроф’як – активний волонтер, представник української діаспори у Сполучених Штатах Америки, галичанин за походженням, який постійно допомагає своїм землякам. За останні декілька років за допомогою Тараса Дроф’яка та інших патріотів, які мешкають у США, було зібрано та відправлено в Україну понад 100 тисяч доларів США добровільних пожертв. Ці кошти були витрачені на підтримку активістів Майдану та допомогу бійцям АТО», – повідомили сьогодні, 9 лютого, в міністерстві оборони України, де також розповіли подробиці:

«Упродовж 2014-2015 років у підрозділи сил АТО з США було відправлено сотні комплектів взуття, одягу, захисні шоломи та інші потрібні в солдатському побуті речі. Від початку АТО українська громада штату Каліфорнія фінансово допомагає сім’ям загиблих і пораненим.

Син Тараса Дроф’яка працює у військово-медичному центрі армії США в Каліфорнії. Тож прикладів повернення «з того світу» американських вояків, які постраждали в боях, та успішної реабілітації, здавалося б, безнадійних поранених, пан Тарас чув від сина багато.

Відтак, одним з пріоритетних напрямків діяльності їхньої волонтерської групи за останній рік стала підтримка поранених бійців АТО в госпіталях України. Під час перебування у Львові Тарас Дроф’як та його колега пастир Роман Ляховський зустрілись із пораненими, які перебували на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону, та медичним персоналом.

Було вирішено, що члени американської діаспори візьмуть під патронат важкопоранених. Таких, чиє лікування і повернення до нормального життя вимагає чималих коштів.

Крім військово-лікувальної установи у Львові, українці із США опікуються пацієнтами з військових госпіталів Дніпропетровська та Києва. Американський волонтер розповів:

«У США на лікування поранених військовослужбовців держава витрачає величезні кошти. Американські солдати та офіцери постійно беруть участь у бойових операціях по усьому світу. В результаті боїв, терактів військовослужбовці втрачають кінцівки, зір, здатність рухатись. Утім, їх вдається не лише врятувати, але й повернути до повноцінного життя. Адже крім лікувальної, існує багато реабілітаційних програм. У тому числі й ґрунтовна психологічна реабілітація людини до життя з фізичними вадами, отриманими на війні.

Зараз у нас близько 10 підопічних, яких ми підтримуємо матеріально, закупляємо необхідні медичні препарати, які в Україні не виробляються. До того ж, шукаємо шляхи, щоб доставляти у військові госпіталі України медичне обладнання і приладдя для реабілітації військових. Адже є реальна можливість знаходити таку апаратуру в США і у якості допомоги передавати її військовим медикам в Україну».

Тарас Дроф’як зауважив, що багаторічне життя у стабільному і заможному американському суспільстві не розслабило українців у США. Навпаки, крім природної працелюбності та небайдужості діаспоряни набули американського прагматизму і здібностей до планування і втілення великих проектів.

«Не потоком гучних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!» – цей вислів митрополита Андрея Шептицького часто любить повторювати Тарас Дроф’як. Зміст вислову вже давно став його життєвим кредо».

Про це повідомили сьогодні, 9 лютого, в прес-службі міністерства оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів