Український бізнесмен Макс Поляков розповів про освоєння космосу та власну мету

12:44 20 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Макс Поляков, український власник космічної компанії Firefly Aerospace, дав інтерв’ю журналістам. У ньому він розповів про своє становлення як бізнесмена, діяльність власних компаній та про подальше освоєння космосу.

Компанія Максима Полякова Firefly Aerospace нещодавно здійснила перший пробний запуск своєї ракети-носія Alpha. У зв’язку з цією насправді визначною подією журналісти видання «НВ Бізнес» зв’язалися з Максом Поляковим та взяли у нього інтерв’ю. У ньому бізнесмен поділився своїм баченням розвитку аерокосмічного бізнесу, розповів, як заробив свій капітал, та розкрив деякі майбутні плани власної компанії. Головні ідеї з інтерв’ю у цій добірці.

Довгий шлях в індустрію та помилки

Біографія Макса Полякова налічує достатньо велику кількість різноманітних бізнесів. Поляков Максим Валерійович — український підприємець із Запоріжжя, який має великий досвід ведення IT-бізнесу. Будучи лікарем за фахом, після завершення вишу у 2002 році він не пішов працювати в медицину, а вирішив ризикнути та створити власну справу. Нею стала компанія ALarIT, яка працювала за моделлю аутсорсингу. В штаті підприємства трудилося понад 200 працівників, які виконували замовлення від іноземного бізнесу. Але така посередницька діяльність, за якої сам підприємець не створює власного продукту, йому швидко набридла, і Макс Поляков вирішив спробувати себе в інших напрямках.

Після аутсорсингової IT-компанії бізнесмен створив кілька успішних проєктів. Свій перший мільйон доларів він заробив у 2006 році, продавши компанію HitDynamics, яка займалася аналізом та торгівлею трафіком світових пошукових гігантів. Наступним кроком до розвитку стало виведення власного бізнесу на фондовий ринок. У 2010 році компанія Полякова вийшла на Лондонську фондову біржу з капіталізацією близько 65 млн доларів, яка згодом збільшилася до величин 300–400 млн.

Не завжди все йшло гладко, і свого часу підприємець зазнав чималих фінансових втрат, але не зупинився на досягнутому і рухався далі. Заснувавши ще кілька проєктів, він вирішив пов’язати свою діяльність з аерокосмічною галуззю, оскільки з дитинства мріяв бути ракетником.

Щоб наблизитися до мрії, у 2017 році бізнесмен Макс Поляков придбав американську фірму Firefly Aerospace, яка тоді перебувала у стадії банкрутства. У інтерв’ю він зазначив, що на момент купівлі компанія переживала занепад, поринула у судові скандали. Сьогодні, через 4 роки з того часу, Firefly Aerospace — відома аерокосмічна організація, яка вже проводить польотні випробування власної ракетної техніки.

Недоліки України для ведення великого IT-бізнесу

Розповідаючи про заробіток капіталу, Макс Поляков торкнувся і теми недоліків України з точки зору розвитку IT-бізнесу. За словами підприємця, головною проблемою у державі є «малий калібр» осіб, які залучені в цій галузі. Більшість спеціалістів працює на аутсорс, в той час, як прикладів великого та успішного IT-бізнесу дуже не вистачає. Через це сформувалося відповідне сприйняття українців у світі, і той же вихід місцевого бізнесу на європейські фондові ринки виглядає підозрілим. Це явище Поляков відчув на власному досвіді.

Підприємець зізнався, що не знає, як змінити ситуацію, але при цьому у бесіді з міністром цифрової трансформації виразив готовність допомагати Україні. Його слова не можна назвати пустими обіцянками, оскільки у Дніпрі вже працює філія Firefly Aerospace, також з країною пов’язаний і бізнес Максима Полякова в IT.

Розвиток Firefly Aerospace та подальші плани Максима Полякова

На початку вересня Firefly Aerospace здійснила перший пробний пуск власної ракети-носія «Альфа». На третій хвилині політ довелося перервати з метою безпеки, оскільки космічний апарат відхилився від планової траєкторії, але Максим Валерійович Поляков не вважає такий розвиток подій невдачею. За його словами, сам факт польоту вже є підтвердженням, що 4 роки наполегливої праці компанії не були марними. Адже якщо продукт вже створено, то залишається тільки повторювати його запуски раз за разом, щоб досягти стабільності.

У подальших планах Firefly Aerospace — доведення темпів виробництва ракет до 8, а пізніше і до 24 в рік. При цьому підприємець підкреслив, що не має мети заробляти на продажі ракет чи просто брати гроші з інших компаній за доставку їх вантажів до космосу. За словами підприємця, головне завдання — це побудова вертикально інтегрованого бізнесу, який займається розробкою супутників, їх запуском, збором даних та аналітикою. Також у планах надання послуг з доставки на орбіту вантажів сторонніх замовників, але не просто за гроші, а в обмін на частку в їх бізнесі.

Перспективи космічної індустрії

Як відзначає Максим Поляков, космос — це «остання миля» людства, яку варто освоїти, і цей напрям є дуже перспективним для бізнесу. Серед галузей, які матимуть найбільше значення вже незабаром, він називає супутниковий інтернет нового покоління, спостереження за Землею з космосу та аналітику даних цих спостережень. За словами підприємця, у них зацікавлені представники різних галузей, від сільського господарства до страхування нерухомості.

А от створення населених колоній на Місяці Макс Поляков вважає марною витратою грошей. Він вважає, що завдяки розвитку сучасної робототехніки у цьому немає ніякого сенсу, а сам природний супутник планети цінний у першу чергу як космічна база для освоєння навколоземного простору, а не місце для проживання. Тому Максим Поляков з Firefly Aerospace бере участь у програмі НАСА по доставці на місячну поверхню вантажів, а не астронавтів. Політ у рамках співпраці заплановано на 2023 рік.

Щодо створення місячної бази, підприємець вважає, що вона з’явиться вже у найближчі 5 років. На його думку, там будуть люди, у тому числі та космічні туристи, але нагальної потреби у цьому він не бачить. За словами Полякова, йому більше подобаються і здаються перспективними вантажні проєкти, в яких його компанія зможе заробляти на кожному доставленому кілограмі. Оскільки дві нові ракети «Альфа» знаходяться на стадії комплектації, а заявки на отримання дозволу для наступних стартів уже подано, то невдовзі варто чекати свіжих новин від Firefly Aerospace

У Львові навчали дітей ракетомоделюванню.

23 серпня у Львові урочисто відкриють чемпіонат світу з ракетомодельного спорту

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів