В Україні 1300 терміналів Starlink перестали працювати: Маск торгується з Пентагоном

11:30 5 листопада 2022 р.

Фото до новини

За кожен з цих терміналів інтернет-зв'язку Україна сплачувала по $2,5 тис. на місяць.

Загальна вартість цієї послуги до вересня зросла майже до $20 млн. За інформацією CNN, можливість сплачувати за послуги закінчилася, пише Dailylviv.com.

Побоювання України щодо того, що її війська можуть втратити доступ до важливого інтернет-сервісу Starlink Ілона Маска, посилилися минулого тижня після того, як 1300 військових підрозділів супутникового зв’язку вийшли з мережі, за словами двох джерел, знайомих зі збоєм.

Маленькі, прості у використанні супутникові антени, виготовлені приватною ракетною компанією Маска SpaceX, були загальновизнані як революційне джерело зв’язку для української армії, що дозволяє їй воювати та залишатися онлайн, навіть коли стільниковий телефон та інтернет-мережі були зруйновані у війні з Росією. 

Але нещодавно зросла стурбованість щодо надійності SpaceX після того, як було з'явилися дискусії щодо фінансування та повідомлено про збої в роботі Starlink поблизу лінії фронту. 

Спершу CNN повідомило, що SpaceX у вересні надіслала листа до Пентагону, в якому стверджувала, що витратила майже 100 мільйонів доларів на фінансування Starlink в Україні та що більше не може це робити. У листі міститься прохання до Міністерства оборони взяти на себе більше фінансування української армії, яке, за його підрахунками, складатиме десятки мільйонів доларів на місяць. 

Через кілька днів після повідомлення CNN Маск, здається, змінив курс, заявивши, що SpaceX відкликала запит. 

«Ми просто продовжимо безкоштовно фінансувати український уряд", - написав Маск у Twitter.

За словами високопоставленого чиновника Міноборони, переговори між SpaceX і Міністерством оборони тривають, не зважаючи на заяву Маска про те, що SpaceX відкликала свій запит.

«Перемовини ведуться дуже активно. Усі в нашому офісі знають, що ми збираємося їм заплатити», — сказав CNN високопоставлений чиновник Пентагону, додавши, що департамент прагне отримати письмові зобов’язання, «оскільки ми хвилюємося, що він передумає».

Компанія Маска вимагає, щоб за Starlink платив Пентагон

Маск продовжить безкоштовно забезпечувати ЗСУ Starlink

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів