На Львівщині домінують три види раку: важливість скринінгу

10:55 5 лютого 2023 р.

Фото до новини

На обліку у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі перебуває 75 005 онкологічних хворих.

У зв'язку з учорашнім Всесвітнім днем боротьби проти раку заступник генерального директора з хірургічної роботи Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, депутат Львівської облради Олег Дуда оприлюднив трохи статистики онкологічних захворювань на Львівщині, пише Dailylviv.com.

На обліку у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі перебуває 75 005 онкологічних хворих. За 2022 рік виявлено 7 573 випадки онкологічних захворювань. Це на 0,5% менше ніж у 2021 році. 

Серед чоловічого населення випадки онкозахворювань виявлено у 3 805 осіб (це на 18 більше, ніж роком раніше). Серед жінок було виявлено 3 768 випадків, а це на 60 менше, аніж у 2021 році.

Рейтинг злоякісних новоутворень:

- рак грудної залози – 787; 

- рак легенів – 518;

- рак простати – 505.

Зі 787 випадків раку грудної залози у 28,7% хворих його виявлено на ІV стадії. Для порівняння, у 2018 році цей показник становив 21%. Також у 2022 році було виявлено 196 випадків раку шийки матки з яких 25% у ІV стадії. У 2018 році цей показник був значно нижчим і становив 14,9%.

Очевидно, що такі показники є наслідком пандемії COVID-19 та карантинних обмежень, коли люди не приходили на скринінги. Також це наслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, коли багато людей мігрували з країни, або ж залишаються вдома та не звертаються до лікарів. Це зовсім не означає, що хворих стало менше, але свідчить про те, що люди вчасно не звернулися до своїх сімейних лікарів, вторинної ланки і, відповідно, захворювання вчасно не було виявлено. Хворі, які не були виявлені вчасно, будуть виявлені вже на пізніх стадіях.

Упродовж минулого року на понад 50% збільшилося навантаження на відділення променевої та хіміотерапії. Це пов'язано із війною та бойовими діями в окремих регіонах нашої країни, коли люди розпочинали лікування в інших лікарнях, але через бойові дії були змушені евакуюватися до Львова та продовжити лікування тут.

"Саме тому я постійно наголошую на важливості профілактичних оглядів та скринінгу, - написав Олег Дуда. - Боротьба триває не лише на фронті, але у лікарняних палатах".

26-річному львів’янину, який лікувався від онкології, реконструювали ногу

Війна: онкологічно та онкогематологічіних хворих дітей доправлено до лікарень Польщі

Другої операції вдалося уникнути: 1450 бджіл зупинили процес, - онкохворий зі Львова

Цього раку у Львові позбуваються за 20 хвилин

Онкохворі на Львівщині змушені переривати лікування через Національний перелік ліків

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів