Міністр розповів коли можна розраховувати на бустерну дозу та слід чекати четверту хвилю КОВІД

20:20 2 грудня 2021 р.

Фото до новини

Віктор Ляшко в нещодавньому інтерв'ю розповів, коли Україна може чікувати розпал чергової хвилі Ковіду, та коли громадянам слід розраховувати на отримання бустерного щеплення.

Віктор Ляшко: прогнози щодо COVID не можуть бути точними

В інтерв'ю, яке Віктор Ляшко дав 30 листопада кореспондентці BBC, він відповів на питання, які хвилюють всіх українців. Щодо чергової хвилі COVID, він розповів, що з коронавірусом, як показав досвід, важко робити точні прогнози. Ця хвороба руйнує будь-які розрахунки, проте наступна хвиля може прийти наприкінці січня 2022 року, та захопити лютий та березень. Медики разом з науковцями відстежили, що КОВІД повторює сезонність, притаманну звичайним ГРВІ, проте можуть втрутитись нові мутації та зламати усі прогнози.

У вказаному проміжку міністр очікує значне зрістання захворюваності. Проте не може сказати, наскільки він буде потужним. Наразі, проводиться аналіз проточного спалаху, порівнюються попередні прогнози з наявною динамікою. Отримана інформація, як сподівається міністр, дозволить зробити якісніші розрахунки щодо майбутнього підйому захворюваності, та які діапазони можна очікувати по госпіталізації та летальним випадкам.

Бустерну дозу планують робити вже в січні 2022 року

На питання, коли українці можуть сподіватись на отримання бустерної дози, міністр, як повідомляють новини на Meta.ua, розповів, що на третє щеплення громадяни можуть розраховувати вже з січня. Проте, це може статися і раніше, та залежить від поточних темпів вакцинації. МОЗ планує запровадити бустерну дозу відтоді, як не менш 60% людей отримають перше щеплення, або кількість повність імунізованих українців, перевищить 50%. В цьому випадку міністр охорони здоров'я одразу прийме рішення про запровадження бустерної вакцинації. Наразі, за даними МОЗ, відсоток повністю вакцинованих громадян досяг показника 27,3.

Національна група експертів з імунопрофілактики розробила рекомендації щодо масової вакцинації бустерною дозою. Проте МОЗ вважає доцільним спершу надати первинний захист якомога більшій кількості людей, а вже потім переходити до посилення імунітету тих, хто вже пройшов щеплення двома дозами.

Науковці вважають, що додаткова вакцинація необхідна всім: вона має закріпити дію попередніх вакцин. Дослідники Гарвардського університету оприлюднили інформацію, що бустерне щеплення знижує ризики:

  • госпіталізації – на 93%;

  • важкого перебігу хвороби – на 92%;

  • летальних випадків – на 81%.

Спеціалісти МОЗ радять не зволікати, робити щеплення, щоб якомога швидше громадяни могли перейти до бустерної вакцинації.

Ексголова ЛОР хоче отримати третю дозу вакцини і просить МОЗ пришвидшити бустеризацію

Одужав від ковід - вакцинуйся: медик у Львові назвав через скільки днів

Львівщина очікує виходу з червоної зони з 6 грудня

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів