12 хвороб, яких не має бути у військовослужбовця ЗСУ

13:44 25 грудня 2022 р.

Фото до новини

Повний перелік захворювань, з якими не беруть на службу до армії, зазначений у наказі «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Про це поінформувало видання Zn.ua, пише Dailylviv.com

Через військову агресію Росії загальна мобілізація та воєнний стан в Україні  продовжені до 19 лютого 2023 року. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років.

Під час війни деяких осіб звільняють від мобілізації через проблеми зі здоров’ям. Повний перелік захворювань, з якими не беруть на службу до армії, зазначений у наказі «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Зокрема, від військової служби та мобілізації звільняють чоловіків, які мають важкі патології (шизофренія, розумова відсталість, глухота, відсутність кінцівок, сліпота).

Також є перелік захворювань, які можуть тимчасово чи довічно звільнити військовозобов'язаного чоловіка від військової служби не лише у мирний час, але й воєнний.

До таких захворювань належать:

ВІЛ-інфекція (якщо вона супроводжується розвитком паразитарних чи інфекційних хвороб, утворенням злоякісних пухлинних процесів,  іншими уточненими захворюваннями).

Психічні та поведінкові розлади.

Хвороби системи кровообігу (важкі форми).

Онкологічні хвороби (якщо людині встановили невиліковний діагноз).

Захворювання кісток (виражена деформація або дефекти пальців кисті, стоп; важка форма плоскостопості; фібробластичні патології з порушенням рухової активності).

Хвороби системи травлення (щелепно-лицьові аномалії (за винятком уроджених), аномалій прикусу, що супроводжуються порушенням дихання, нюху, а також ковтальної, мовленнєвої та жувальної функції).

Гепатити (якщо людина має тяжку форму вірусних гепатитів, що погано піддається лікуванню і хвороба супроводжується вираженим порушенням у роботі органів і систем).

Захворювання органів зору (наприклад, анатомічні дефекти повік, орбіт або очної кон'юнктиви, що супроводжуються вираженим порушенням рухових або зорових функцій на обох очах).

Хвороби органів слуху (глухонімота, стійка повна глухота на обидва вуха).

Гострі форми захворювань нервової системи (наприклад, енцефаліт, хвороба Паркінсона, менінгіт, міопатія, люмбаго, розсіяний склероз, церебральна форма паралічу).

Хвороби дихальної системи (хронічна форма бронхіту та пневмонії, ХОЗЛ або важка форма бронхіальної астми).

Патології сечостатевої системи (наприклад, гострий пієліт, хронічний первинний пієлонефрит, тяжкий нефротичний синдром, нефропатія, ниркова недостатність, гідронефроз).

Також в Україні багато чоловіків і жінок йдуть добровольцями до армії, щоб захищати свою країну. Восени 2022 року було затверджено порядок, за яким добровольці можуть набути статусу учасника бойових дій. 

Зокрема, до переліку осіб, які мають право на отримання статусу учасника бойових дій внесено добровольців Сил територіальної оборони, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, за умови виконання ними особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи, бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів, а також ті, які отримали поранення, контузії, каліцтва.

Коли полонені зможуть звільнятися з військової служби за власним бажанням

За мобілізованими на військову службу відтепер зберігаються лише місце роботи і посада

Військовозобов'язані повинні мати спецдозвіл на виїзд з місць проживання: від 30 діб до року

На Львівщині вручити повістку у громадських місцях можуть усім чоловікам у віці від 18 до 60 років

Примусової мобілізації жінок немає, - заступниця міністра оборони

Кількість мобілізованих у Збройні Сили - це державна таємниця, - Маляр

Закон №7272 звільнив від мобілізації ще дві категорії громадян

Обмежено придатні до військової служби під час воєнного стану потрібні у п'яти місцях

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів