Коли полонені зможуть звільнятися з військової служби за власним бажанням

13:58 24 вересня 2022 р.

Фото до новини

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який надасть можливість звільнятися з військової служби бійцям, які повернулися з полону.

Про це повідомила «Судово-юридична газета», пише Dailylviv.com. Законопроєктом №8061 "Про внесення змін до деяких законів України щодо надання права на звільнення з військової служби та відстрочки від призову під час мобілізації особам, звільненим з полону" пропонується внести зміни до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», якими надається право на звільнення з військової служби за власним бажанням військовослужбовцям, які повернулися з полону.

Також запропоновано зміни до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації особам, які були звільнені з військової служби у зв’язку з поверненням з полону. Такі особи зможуть бути призвані на військову службу лише за їхньою згодою і лише за місцем проживання.

Крім цього, запропонована ініціатива уточнює, що жінки і чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу, мають право на відстрочку від призову під час мобілізації, можуть бути призвані лише за їхньою згодою і лише за місцем проживання.

У пояснювальній записці зазаначено, що наразі законодавство не враховує морально-психологічний стан звільнених з полону і подальшу спроможність виконувати службові обов’язки. Це не узгоджуються зі статтею 117 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, відповідно до якої репатрійовані особи не залучаються до військової служби. У разі якщо звільнений з полону військовослужбовець отримує висновок військово-лікарської комісії про придатність або навіть обмежену придатність до проходження військової служби за станом здоров’я, він зобов’язаний її продовжувати (висновок про обмежену придатність до військової служби за станом здоров'я в умовах воєнного стану може бути підставою для переведення, але не звільнення військовослужбовця), хоча морально-психологічний стан чи інші супутні проблеми є суттєвою перешкодою для ефективного продовження військової служби.

З огляду на це пропонується надати можливість звільнятися з військової служби бійцям, що повернулися з полону, і надавати відстрочку від призову під час мобілізації у майбутньому таким особам.

Пташка з Азовсталі повернулася з російського полону

Звільнили з полону британця, якого в т.зв. ДНР засудили до страти

Повний список українських Героїв, яких повернули з російського полону

Очільник СБУ розповів подробиці обміну Медведчука на українських героїв

П'ятеро командирів Азову залишатимуться в Туреччині до кінця війни

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів