Виплати родинам військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками: хто і як може отримати

22:17 11 червня 2022 р.

Фото до новини

Не здійснюється виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби або дезертували.

За військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або безвісно відсутніми, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення. Про це повідомляє Інформагентство АрміяInform, пише Dailylviv.com

Сім’ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачується грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення, у порядку та в розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Механізм виплати визначається постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 884.

Що потрібно зробити?

Для того, щоб отримувати виплату, члени родини мають звернутися із заявою на ім’я командира військової частини. До заяви додаються:

- копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);

- довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);

- копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);

- копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);

- копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

Командир (начальник, керівник) військової частини (установи, організації) розглядає протягом 15 днів подані документи та приймає рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляється заявнику в письмовій формі.

Юристка громадської організації “Юридична Сотня” Алла Бєлошенко зазначила, що право на отримання грошового забезпечення військовослужбовців мають наступні категорії:

- дружина (чоловік) військовослужбовця, а за їх відсутності повнолітні діти, які проживають разом із військовослужбовцем; законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства – незалежно від їх віку) військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка);

- особи, які перебувають на утриманні військовослужбовця або батьки військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка) та дітей).

– Виплата грошового забезпечення цим членам сімей здійснюється до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, інтернування військовослужбовців або їх звільнення, або визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими, – відзначила Алла Бєлошенко. – У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше, ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Виплати діляться на всіх, хто має на них право, в рівних частинах. У разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання.

Юристка Алла Бєлошенко також додала, що сім’ї військовослужбовців також мають право на отримання додаткової винагороди згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168.

Йдеться про виплату додаткової винагороди під час дії воєнного стану в розмірі 30 000 гривень щомісячно і збільшеної винагороди до 100 000 гривень.

Важлива обставина: виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби або дезертували, не здійснюється.

Обмежено придатні до військової служби під час воєнного стану потрібні у п'яти місцях

Звільнення з військової служби в умовах воєнного стану: за віком, за станом здоров'я, через сімейні обставини

Вимушено переміщеним особам у Львівській області виплатять ще 1 мільйон 200 тисяч доларів

Повістки про призов на військову службу законно вручатимуть у чотирьох місцях

Не більше 20 банкнотів номіналом 1000 гривень: мобілізованим військовим пенсії зберігають

В Україні збільшено пенсії членам сімей загиблих військовослужбовців

 
 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів