Не більше 20 банкнотів номіналом 1000 гривень: мобілізованим військовим пенсії зберігають

12:46 11 червня 2022 р.

Фото до новини

Військовим пенсіонерам дозволили вибирати будь-який банк для отримання виплат.

Про особливості виплати пенсій мобілізованим військовим у разі повторного прийняття на службу розповіла агенція АрміяInform, пише Dailylviv.com.

Серед тих, хто зараз служить у лавах Збройних Сил та інших збройних формувань України, чимало військовослужбовців, котрі свого часу звільнилися у запас і навіть думки не мали, що колись знову одягнуть військову форму.

24 лютого докорінно змінило їхнє життя. Тисячі колишніх військовослужбовців пішли до своїх територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки, знову стали до строю і у складі військових підрозділів боронять Батьківщину від ворога.

Чи втратять вони під час проходження служби право отримувати свої військові пенсії? Яким чином буде нараховуватися їм пенсія після перемоги, коли вони знову повернуться до мирного життя?

Мобілізованим військовим пенсіонерам виплата пенсії зберігається

Найперше, що треба сказати — пенсіонерам з-поміж військовослужбовців і осіб, які отримують пенсію для військовослужбовців, у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів і підрозділів цивільного захисту виплата пенсій на час такої служби не припиняється.

Після звільнення пенсія нараховуватиметься з урахуванням додаткової вислуги років

Координаційний центр з надання правової допомоги, утворений Мін’юстом, роз’яснює, що після звільнення зі служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення. Якщо новий розмір пенсії цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували до повторного прийняття їх на службу, виплата їм пенсій здійснюється у розмірі, який вони отримували до призову або прийняття на службу у зв’язку з мобілізацією, на особливий період.

Такий порядок збереження, нарахування та виплати пенсій поширюється на пенсіонерів з-поміж військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію для військовослужбовців, прийнятих на службу на посади начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ до підрозділів патрульної служби міліції особливого призначення. (Безоплатна правова допомога).

Обчислення пенсій

Пенсії обчислюються у відсотках від розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) і премії у розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Кадровим військовослужбовцям і військовослужбовцям за контрактом, які мають вислугу 20 років і більше, встановлюється пенсія у розмірі 50% сум грошового забезпечення. Військовослужбовцям, звільненим у відставку за віком або станом здоров’я — 55% відповідних сум грошового забезпечення. За кожний рік вислуги понад 20 років — 3 відсотки відповідних сум грошового забезпечення.

Військові, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба, пенсія за страховий стаж 25 років — 50% і за кожний повний рік стажу понад 25 років — 1 відсоток відповідних сум грошового забезпечення.

Особи, які звільнилися зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України: за вислугу 20 років — 50% відповідних сум грошового забезпечення зі збільшенням цього розміру на 3% за кожний повний рік вислуги понад 20 років, але не більше ніж 65% відповідних сум грошового забезпечення.

Час проходження служби, упродовж якого військовослужбовці брали участь в АТО/операції Об’єднаних Сил, у бойових діях у воєнний час, зараховується до вислуги років на пільгових умовах — один місяць служби за три.

Максимальний розмір пенсії не повинен перевищувати 70% відповідних сум грошового забезпечення військовослужбовця. Особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, розмір пенсії становить — 100% грошового забезпечення, до категорії 2 — 95%. 

Максимальна пенсія — 20930 грн

Для всіх видів пенсій максимальний розмір (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Тож цього року максимальна пенсія військовослужбовця, звісно якщо вона не змінена згідно зі судовим рішенням, не може перевищувати 20 930 грн.

Новий Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» (№ 2040), що набув чинності 30 квітня, визначив, що індексація відтепер відбуватиметься не з доброї волі уряду, а щорічно - 1 березня. Вона здійснюватиметься на загальних умовах для усіх пенсіонерів: не лише для тих, хто пішов на пенсію за загальним законом, але й для «спеціальних» пенсіонерів — військових, держслужбовців, науковців тощо. І якщо військовослужбовцям і чорнобильцям з інвалідністю, завдяки спеціальній урядовій постанові, пенсію цього року все ж індексували, то для решти «спеціальних» пенсіонерів — цей закон справді довгоочікуване «рятівне коло».

В Україні військовим пенсіонерам дозволили вибирати будь-який банк для отримання виплат. Раніше вони могли це зробити лише через «Ощадбанк». Про це йдеться в законі № 7337, ухваленому Верховною Радою 22 травня.

В Україні збільшено пенсії членам сімей загиблих військовослужбовців

 
 
 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів