Звільнених з-під варти для служби у війську, які не з'явилися у військкомат, заарештують знову

15:50 18 листопада 2022 р.

Фото до новини

Верховна Рада у березні ухвалила закон, який передбачає можливість звільняти особу з-під варти для служби у війську. Контроль над явкою до колишніх військкоматів таких осіб покладається тепер на військкомати та прокурора.

Про це повідомила Судово-юридична газета, пише Dailylviv.com.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7494 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення положень про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, скасування запобіжного заходу для проходження військової служби в умовах воєнного стану, яким пропонується зобов’язати територіальні центри комплектування та соціальної підтримки контролювати явку до військкомату осіб, які звільненні з-під варти для проходження військової служби під час мобілізації. За відповідне рішення проголосували 288 народних депутатів.

Законопроєкт вніс зміни до статті 616 Кримінального процесуального кодексу та передбачив, що підозрюваний, обвинувачений, стосовно якого скасовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (у зв’язку з призовом за мобілізацією), має невідкладно, не пізніше 48 годин, з'явитися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації.

У разі нез'явлення такої особи у зазначений в абзаці першому цієї частини строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації, а також у разі отримання такою особою відмови територіального центру комплектування та соціальної підтримки у проходженні військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період територіальний центр комплектування та соціальної підтримки невідкладно, але не пізніше 24 годин, інформує про такі обставини прокурора.

Прокурор, невідкладно, але не пізніше 24 годин, подає клопотання про обрання стосовно особи, зазначеної у цій частині, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Виходячи зі змін, контроль над явкою до колишніх військкоматів осіб, які звільнені від відбування покарання у зв’язку зі службою в армії, покладається тепер на військкомати та прокурора.

Верховна Рада ще у березні ухвалила закон, який передбачає можливість звільняти особу з-під варти для служби у війську.

Коли полонені зможуть звільнятися з військової служби за власним бажанням

За мобілізованими на військову службу відтепер зберігаються лише місце роботи і посада

Військовозобов'язані повинні мати спецдозвіл на виїзд з місць проживання: від 30 діб до року

На Львівщині вручити повістку у громадських місцях можуть усім чоловікам у віці від 18 до 60 років

Примусової мобілізації жінок немає, - заступниця міністра оборони

Кількість мобілізованих у Збройні Сили - це державна таємниця, - Маляр

Закон №7272 звільнив від мобілізації ще дві категорії громадян

Обмежено придатні до військової служби під час воєнного стану потрібні у п'яти місцях

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів