За мобілізованими на військову службу відтепер зберігаються лише місце роботи і посада

14:24 6 липня 2022 р.

Фото до новини

Верховна Рада дозволила роботодавцям не сплачувати середній зарробіток на підприємстві працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації.

Це передбачено законопроєктом №7251 про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин авторства групи депутатів з фракції «Слуга народу», серед яких голова комітету з питань соціальної політика Галина Третьякова, який Верховна Рада схвалила 1 липня. Про це повідомляє сайт Верховної Ради, пише Dailylviv.com.

Чинна редакція статті 119 Кодексу законів про працю передбачає, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізосіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову.

При цьому ці гарантії зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

Згідно ж з ухваленою редакцією статті 119 Кодексу законів про працю за призваними за мобілізацією зберігається місце роботи і посада.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 1 липня схвалила законопроєкт про зміни до законодавства щодо оптимізації трудових відносин. Згідно з новим законом, звільнити працівника під час дії військового стану можна:

- коли роботодавець не може забезпечити працівника трудовим навантаженням, позначеним трудовим договором у зв'язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій;

- якщо працівника на роботі немає впродовж 4 місяців і немає інформації про причини його відсутності.

Зеленський попросив Генштаб не вирішувати без нього питання заборони виїзду за межі області військовозобов'язаних

Військовозобов'язані повинні мати спецдозвіл на виїзд з місць проживання: від 30 діб до року

На Львівщині вручити повістку у громадських місцях можуть усім чоловікам у віці від 18 до 60 років

Примусової мобілізації жінок немає, - заступниця міністра оборони

Кількість мобілізованих у Збройні Сили - це державна таємниця, - Маляр

Закон №7272 звільнив від мобілізації ще дві категорії громадян

Обмежено придатні до військової служби під час воєнного стану потрібні у п'яти місцях

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів