У Львові закінчено демонтаж з костелу амфор, пошкоджених ударом блискавки (відео)

19:55 10 листопада 2021 р.

Фото до новини

У Львові закінчили демонтаж 400-кілограмових амфор з Домініканського собору, які пошкодила блискавка.

Про це повідомила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, пише Dailylviv.com.

"Операція з демонтажу амфор з Домініканського костелу, які пошкоджені ударом блискавки, завершена.

Не уявляю, як такі амфори, вагою кожна понад 400 кг, витягали у 18 ст. так високо. Для демонтажу залучена ціла команда. Дякую тим, що на горі, і тим, що на землі. Ви виконали все професійно!"- написала Лілія Онищенко.

Відео демонтажу.

Довідка

Монастир домініканів на цьому місці заснували ще у XIII столітті на прохання дружини українського князя Лева Даниловича, угорської принцеси Констанції, яка була католичкою і на чужині тужила за своєю вірою. Від XV і до середини XVIII століття тут стояв костел, збудований у готичному стилі.

У цьому костелі і на площі перед ним 1559 року розігралася справжня війна за наречену з використанням артилерії і всіх тонкощів військової стратегії. Магнат Лукаш Ґурка добивався видачі з монастиря своєї, які він уважав, законної дружини – найбагатшої спадкоємиці Речі Посполитої, Гальшки Острозької, яка заховалася за стінами домініканського монастиря. Під час військових дій на декілька тижнів припинилася вся торгівля у Львові, а роздратований король наказав припинити війну. Врешті було перерізано водотяг, що вів до монастиря, і таким чином облога закінчилася: Гальшку видали Лукашеві.      
 
Через аварійний стан готичний домініканський костел розібрали 1748 року. Новий храм, який нагадує костел святого Карла у Відні, у 1748-1764 роках спорудили за проектом військового інженера, генерала артилерії Яна де Вітта у пізньобароковому стилі. У ті часи існувала добра традиція зберігати від попередньої знищеної споруди усе цінне, що тільки можна було зберегти. До наших часів у південній частині храму можна оглянути алебастровий надгробок XVI століття – пам’ять про старовинний готичний костел, який зник ще 260 років тому.  

Всередині храму низка надгробків, найцінніший з яких – надгробок графині Дунін-Борковської роботи всесвітньовідомого данського скульптора Бертеля Торвальдсена (1816 рік). Львівську школу скульпторів репрезентує пам’ятник губернаторові Галичини Гауеру роботи Шімзера (1824 рік). 1880 року тут поставлено пам’ятник знаменитому польському художникові Артурові Ґротґеру  роботи скульптора Гадомського.

За радянських часів храм Божого Тіла закрили і тут, як у багатьох інших львівських церквах, влаштували склад, а 1970 року відкрили Музей релігії та атеїзму і встановили у середині храму підвішений під куполом маятник Фуко, який своїм відхиленням підтверджував процес обертання Землі. У музеї працював кінолекторій, де читали лекції на атеїстичні теми і демонстрували атеїстичні науково-популярні фільми.

З 90-х років Домініканський собор став греко-католицьким храмом Святої Євхаристії, особливо популярним серед львівської інтелігентної і національно свідомої молоді.

У Львові планують дореставрувати шість і почати відновлювати ще шість храмів. Перелік

Під Львовом реставрують 265-річну церкву: за роботами наглядатиме екскерівниця відділу Укрзахідпроєктреставрації

У костелі св.Антонія у Львові розпочинають реставрацію дзвіниці за кошт фундації Полоніка

 У Гарнізонному храмі св. апп. Петра і Павла завершили реставрацію 1300 м кв фресок, яка тривала 4 роки

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів