Храм у центрі Львова відреставрують за дев’ять мільйонів гривень

15:05 7 травня 2018 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

Міський голова Львова Андрій Садовий запевнив: «Наступного року будемо мати вже оновлений храм після хорошої реконструкції».

У прес-службі Львівської міськради повідомили сьогодні, 7 травня: «Розпочалися ремонтні роботи із заміни даху і вікон в одному з найгарніших храмів Львова — храмі Пресвятої Євхаристії УГКЦ (колишній Домініканський собор). На ці роботи з міського бюджету Львова спрямовано один мільйон 485 тисяч гривень. Сьогодні виконання робіт оглянув міський голова Львова Андрій Садовий».

Андрій Садовий зазначив при цьому: «Коли ми говоримо про збереження пам’яток архітектури у Львові, то, в першу чергу, ми повинні пам’ятати про ті будівлі, які є символом нашого міста, які мають найбільшу кількість гостей. Якщо ми говоримо про Домініканський собор – то це храм, який один з найбільш популярних у Львові.

Міський голова Львова наголосив: «Це пам’ятка архітектури. Його реконструкція сьогодні потребує орієнтовно дев’ять мільйонів гривень. Ми в бюджеті цього року передбачили один мільйон 485 тисяч гривень. Але, провівши нараду, я розумію, що підрядники готові зробити набагато більше роботи цього року. Тому при змінах до бюджету будемо додавати кошти».

Андрій Садовий запевнив: «Однозначно, треба зробити все, що стосується покрівлі, поки є сприятлива погода. Заміна вікон, вітражів – великий об’єм робіт. Я також звернув увагу на сходи, хоча їх не включили у кошторис, але це треба зробити. Роботи багато, підрядник фаховий, великий об’єм робіт вони виконали по історичній спадщині, особливо по таких складних конструкціях, тому я оптиміст, що ми наступного року будемо мати вже оновлений храм після хорошої реконструкції, яка дасть можливість робити наступні кроки вже всередині».

Своєю чергою, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла: «Ми розпочали реставраційні роботи костелу Домініканів з келіями на площі Музейній, 3. Це дуже важливий об’єкт. Це один з найгарніших храмів Львова. Над куполом дах був поміняний ще давніше. Однак не був замінений дах над монастирськими приміщеннями, які прилягають до нього. Тому ці роботи виконуватимемо цього року».

Лілія Онищенко запевнила: «Передбачена заміна даху у тих місцях, де він в поганому стані. Проводить роботи підрядна організація «Володар-Маркет». До цих приміщень досить проблематично дістатися. Робітники працюють як альпіністи. Проте буде встановлено риштування і буде трохи легше».

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР доповнила: «Також буде поміняно вікна. Це вітражні вікна. Їх теж потрібно міняти, бо вони в поганому стані. На ці роботи поки маємо один мільйон 485 тисяч гривень. Однак ще потрібно буде більше семи мільйон гривень. Тому будемо потребувати ще грошей. Завершення робіт передбачено у лютому 2019 року».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів