Різдво - 25 грудня: у Львові за 43 секунди пояснили, чому треба відмовитися від московського православного календаря (відео)

13:19 15 грудня 2021 р.

Фото до новини

У мережі поширили 43-секундне відео, яке аргументує, чому треба відмовитися від святкування Різдва за юліанським календарем, і переходити на григоріанський, щоб святкувати народження Бога з усім світом.

Відео розмістив на своїй сторінці у Facebook відомий своєю принциповою позицією щодо засилля російської мови львів'янин Святослав Літинський.

Від 2012 року він через судові позови відстоює українську мову, якщо є порушення чинного законодавства. Був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, виборов необхідність маркувати побутову та електронну техніку українською мовою іноземними компаніями

"Цього року, як і декілька попередніх, ми з родиною будемо святкувати Різдво зі світом",- написав Святослав Літинський.

У сюжеті ролика двоє росіян, які 2 січня у Львові шукають можливість похмелитися, зустрічають галицького інтелігента, після чого стає зрозумілим, що українці мають відмовитися від московського православного календаря і святкувати Різдво не 6 січня, а 25 грудня.

Виконавець ролі Галичанина у цьому відеоролику Богдан Панкевич місяць тому нагадав у ФБ: "Два роки тому Українська Галицька партія розпочала акцію "Різдво зі Світом". Десятки тисяч підписів під зверненнями до Патріарха Святослава і Митрополита Епіфанія ми особисто занесли у їхні канцелярії. З того часу ідея святкування Різдва Христового 25 грудня набула значної популярності, отримує щораз більшу підтримку. Очільники УГКЦ і ПЦУ також почали про це говорити як про бажаний крок. Але чекають на готовність більшості вірян. Пора вже нам святкувати з усім християнським світом, а не з Росією та її релігійними сателітами!.. Акцію збору підписів під листами до предстоятелів українських церков ми розпочали 1 листопада на площі перед Михайлівським собором у Києві."

У ЄС і НАТО немає країн, які відзначають Різдво Христове за старим юліанським календарем

Виграв суд проти Кабміну, але рішення не виконують 4 роки, – науковець

Довідки про несудимість не матимуть російського дубля: львів'янин виграв суд в МВС

Греко-католики починають святкувати Різдво 25-го грудня

У Львові обговорять єдину дату святкування Різдва

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів