У ЄС і НАТО немає країн, які відзначають Різдво Христове за старим юліанським календарем

16:49 16 грудня 2021 р.

Фото до новини

Найбільше в Україні тих, хто святкує Різдво Христове двічі або ж за новим стилем – у західних регіонах і в Києві.

На офіційному сайті Православної церкви України слово "Різдво" станом на 16 грудня 2021 року згадується ще у текстах майже річної давності, проаналізував Dailylviv.com. Ось два заголовки таких згадувань: "Соціологія: переважна більшість українців святкує Різдво Христове за традиційним календарем", - 5 січня 2021 року. "Святкуючи Різдво Христове, ми вшановуємо не день народження, а подію незрівнянного, виняткового значення й величне таїнство Боговтілення – Бог Предвічний народжується як Син Людський, – Митрополит Епіфаній", - 6 січня 2021 року.

Ніяких заяв щодо майбутнього переходу зі старого юліанського на новий григоріанський церковний календар керівники ПЦУ офіційно не роблять. Останній за часом аргумент на цю тему - торішнє світське дослідження соціологічної групи "Рейтинг", за яким 77% респондентів зазначили, що святкують Різдво Христове 7 січня. 15% сказали, що відзначають це свято двічі, як за юліанським календарем (7 січня), так і за григоріанським (25 грудня). Лише 3% святкують Різдво Христове тільки 25 грудня. Водночас 5% опитаних взагалі не відзначають Різдво. Найбільше тих, хто святкує Різдво Христове у дві дати, або ж за новим стилем – у західних регіонах та у Києві". 

Немає новин щодо обговорення-зміни дати відзначення Різдва Христового на сайті Української греко-католицької церкви. Власне, на цьому сайті немає навіть окремої опції пошуку - для цього треба переглядати всю стрічку новин.

Несподіваний нуль результатів на пошукове слово "Різдво" видає також сайт Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій.

Чому на Заході Різдво відзначають 25 грудня, а в Україні велика кількість віруючих відзначає його аж 7 січня? Радіо "Свобода" пояснила це коротко, просто і толернантно.

25 грудня - дата народження Ісуса Христа – умовна. Ані в Біблії, ані в жодному документі її не знайти.

25 грудня в Римській імперії традиційно відзначали одне із найважливіших свят ‒ «Непереможного Сонця». Саме тоді темрява вже відступала – світловий день ставав довшим. Щоб зменшити вплив язичницького свята, цього дня почали відзначати день народження «Правдивого сонця» – Ісуса Христа, кажуть деякі історики.

Традиція святкувати Різдво Христове 25 грудня в католиків та православних залишилася й досі. Однак роблять вони це, у значній своїй частині, за різними календарями. На Заході – здебільшого за новим григоріанським календарем, а, наприклад, в Росії, Грузії, Сербії та Україні велика кількість віруючих відзначає його за старим, неточним, юліанським календарем.

Доречно тут згадати, що ані в ЄС, ані в НАТО немає країн, які відзначають Різдво Христове за старим юліанським календарем. Може, ще й тому Україна так довго прямує туди, не наближаючись до цілі?

Різдво - 25 грудня: у Львові за 43 секунди пояснили, чому треба відмовитися від московського православного календаря (відео)

Сім питань навколо святкування Різдва в Україні

У Львові людей у потребі запрошують на Різдвяну трапезу

Греко-католики починають святкувати Різдво 25-го грудня

У Львові обговорять єдину дату святкування Різдва

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів