Історичне рішення: УГКЦ в Україні переходить на новий календар. Як святкуватимемо

17:51 6 лютого 2023 р.

Фото до новини

З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії.

Про це заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у прямому ефірі «Живого телебачення», повідомляючи рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо календарної реформи, пише Dailylviv.com

«Взявши до уваги численні прохання віруючих та провівши попередні консультації із духовенством та монашеством нашої Церкви про назрілу потребу реформи Літургійного календаря УГКЦ в Україні, а також зважаючи на душпастирські рації:

А. УГКЦ в Україні перейти з 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 2023 року Божого на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії.

Б. Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року Божого», — йдеться у 5-й постанові 93-ї сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, яка відбулася 1-2 лютого 2023 у Львові-Брюховичах.

"Виявилось, що підтримка реформи майже у кожній єпархії складала близько 90%", - повідомив Святослав.

Ця реформа означає, що церква практично повністю переходить на новий Григоріанський календар і майже всі церковні свята тепер там будуть відзначати з більшістю інших християнських церков світу.

Таким чином, зокрема, Різдво УГКЦ буде відзначати 25 грудня, а не 7 січня. Так само інші свята змістяться на 13 днів - Покрова (1 жовтня), Водохреща (6 січня), Миколая (6 грудня) і так далі. Але це не стосуватиметься Великодня.

УГКЦ є третьою за чисельністю церквою України. Вона має кілька тисяч парафій та мільйони вірян по всій Україні. Територіально найбільше вірян у неї на заході України.

Митрополит Євстратій повідомив про ставлення ПЦУ до календарної реформи в УГКЦ

Різдво - 25 грудня: у Львові за 43 секунди пояснили, чому треба відмовитися від московського православного календаря (відео)

Сім питань навколо святкування Різдва в Україні

У Львові людей у потребі запрошують на Різдвяну трапезу

Греко-католики починають святкувати Різдво 25-го грудня

У Львові обговорять єдину дату святкування Різдва

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів