Земельне шахрайство у Сокільниках: 12-поверхівки з апартаментами - у промисловій зоні

15:20 24 серпня 2022 р.

Фото до новини

У Сокільниках біля Львова розпочали будівництво і вже продають як житло апартаменти у конторсько-адміністративних будинках, створюючи загрози для роботи навколишніх підприємств.

Пресконференція
Відео: Львівський пресклуб

У селі Сокільники всупереч генеральному плану будують дві 12-поверхові споруди у діючій промисловій зоні як «багатофунціональний комплекс». Попри заборону суду - будівельні роботи активно тривають. А приміщення в цих конторсько-адміністративних будинках (які навіть не є житловими!) вже продають майбутнім власникам, приховуючи від них інформацію про статусні і фінансові втрати від володіння нежитловими приміщеннями. Місцева влада і контролюючі органи заплющили на це очі. 

Про черговий будівельний скандал кореспондент DailyLviv дізнався під час пресконференції у Львівському пресклубі, яку організували правозахисники і підприємці з Сокільницької ОТГ. 

Вони повідомили, що замовник будівництва - ПП Спецпродукт - отримав незаконний дозвіл на побудову багатофункціонального комплексу по вулиці Трускавецькій у селі Сокільники. Забудовник "Галжитлобуд" розпочав у цьому місці спорудження двох будинків на три секції заввишки 36 метрів (це відповідно - 10 і 12 поверхів), тоді як законом у селі не заборонено споруджувати будівлі, які перевищують 12 метрів. Тим часом на сайті ЛУН вже активно продають апартаменти у багатофункціональному комплексі «APART HALL» за цією сокільницькою адресою. Цільове призначення цієї земельної ділянки замовник будівництва змінив у ...Житомирській області, про що було невідомо головному управлінню Держгеокадастру у Львівській області.

- До нашої громадської організації звернулися місцеві підприємці з питанням, чи відомо нам щось про будівництво у промисловій зоні села, поруч з їхніми підприємствами, – розповіла Уляна Солонюк, юристка і керівниця ГО «Зручна громада». – Адже жодних громадських слухань місцева рада не проводила, а активне будівництво багатоповерхових будинків почалось тихо і раптово: якраз із початком запровадження воєнного стану в Україні. З містобудівної документації нам стало зрозуміло, що це будівництво суперечить детальному плану території. Адже у реєстрі Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ) зазначено, що цей багатофункціональний комплекс має код 1220.9 «Будівлі для конторських та адміністративних цілей інші». Це означає, що це - офісна споруда, в якій не можуть бути збудовані та продаватись апартаменти для проживання, які на практиці продаються.

Виявивши це першет порушення, юристи «Зручної громади» і сокільницькі підприємці звернулись до ДІАМ з проханням перевірити, чим займається забудовник. Проте, отримали відповідь, що такі перевірки неможливі, бо у зв’язку з воєнним станом в Україні запроваджено мораторій на перевірки. Звернення до поліції, Львівської військової обласної адміністрації, депутатів Львівської облради, нардепів також не зупинили будівництво. Більш того, воно триває навіть попри ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 5 липня. Забудовник вдає, що нічого не порушує і продовжує будувати конторські споруди. І при цьому вже навіть продає людям апартаменти в майбутніх новобудах. 

- Це відверте шахрайство, –  застерігає  Уляна Солонюк. – Люди думають, що апартаменти – це люксове житло і радо вкладають у нього кошти. Але вони не знають, що за нормативними документами «апартаменти» - це комерційні об’єкти, а не квартири. Тобто, у сокільницьких новобудах нібито мешканцям намагаються продати нежитлові приміщення у промзоні. Забудовник свідомо заводить потенційних покупців в оману, оскільки в такій нерухомості неможливо зареєструвати місце проживання, отримати субсидії, а усі комунальні платіжки будуть рахуватися за промисловим (комерційним) тарифом. Продати таке приміщення, якщо не сподобається у ньому жити, також буде проблематично. І це доведеться робити за правилами продажу комерційної нерухомості. 

Окрім омани прокупців нерухомості, є ще й інший протизаконний аспект: місцеві підприємці, які працюють у Сокільниках по 20-25 років і які купили свої земельні ділянки для бізнесу на аукціонах, вважають, що місцева влада у такий незаконний спосіб будівництва почала витісняти підприємства з цієї території.   

 - Зрозуміло, що люди, які придбають житло у тих багатоповерхівках, доволі скоро почнуть скаржитись, що ми заважаємо їм жити, –  прогнозує  Костянтин Голополосов, директор ТОВ «Фірма Техніка монтажу». – Моє підприємство працює тут вже 25 років. Але коли скарг від людей на шум чи ще щось буде багато, у перспективі сільська рада може заборонити дяльність як мого, так і інших підприємств на цій території. 

- Люди ж думають, що вони купують елітне житло, «люксові» апартаменти, але в реаліях вони житимуть у промисловій зоні, –  каже адвокат Назарій Марушко,  директор ТОВ «ТЕЕМ груп». – Зараз ні забудовник, ні представники місцевої влади їм про це не говорять. А коли мешканці заселяться, то зрозуміють, у яку халепу потрапили. І, як це часто буває, почнуть перекривати дороги і влаштовувати мітинги через «нестерпні умови проживання і погану екологію». 

Ярина Чижевська, менеджерка з персоналу ТОВ «Хліб трейд», і Оксана Кінаш, директорка ТОВ «М-Стиль», підтверджують, що ця промислова зона абсолютно не пристосована для комфортного життя. 

«Тут від самого ранку приїздить великогабаритний транспорт, привозить борошно, інші продукти, – розповідає Ярина Чижевська. – Вуличка у нас доволі маленька, вузька. Я взагалі не уявляю, як вантажівки розминуться тут з легковими автомобілями мешканців. І це також потенційно аварійна ситуація для пішоходів. Це абсурд, люди не повинні жити там, де сконцентрована промисловість. Наше підприємство забезпечує Львів та область хлібом, з першого дня війни не було жодного дня простою, бо ми розуміли, що виробляємо стратегічний продукт. У нас працюють близько 200 людей. Ми всі, хто має бізнес у Сокільниках, платимо податки і допомагаємо військовим. Уявіть, якими будуть збитки для Львова, області і для держави, якщо цим підприємствам створять перепони у нормальній роботі». 

Підприємці кажуть, що виживати в умовах війни їм нелегко, але вони попри все роблять свою справу. Однак, вочевидь, логіка у місцевої влади така: підприємства, які мають у власності землю в промзоні Сокільників, тут не потрібні. Логічно припустити, що цей багатофіункціональний комплек стане троянським конем промзони і підприємства звідси будуть всіма способами витискати. Заради того, що споруджувати нові й нові багатоповерхові висотки у селі Сокільники, яке вже за рік-два перетвориться фактично на ще один спальний район Львова. За мовчазної згоди прокуратури, депутатів і чиновників. Чи цього хотіли люди, дуже активно захищаючи кілька років тому своє право на окрему Сокільницьку ОТГ?  

- У нас на аукціоні в законний спосіб купують ділянки, але підкилимними іграми змінюється категорія земель, які є в комунальній власності, - каже Уляна Солонюк.  - Це все - промислова зона, це - землі виробничих підприємств. І раптом ми маємо житло – апартаменти, які продаються. Хочу повідомити, що 31 серпня о 9.30 розглядатиметься апеляційна скарга по справі у Сокільниках, а 17 вересня  відбудеться чергове судове засідання в першій інстанції. Я закликаю посадовців Львівської міськради, Львівської військової держадміністрації та депутатів Львівської облради не ігнорувати цей випадок і допомогти вирішити питання в законний спосіб.

Підприємці і правозахисники наголошують, що сокільницький інцидент не можна замовчувати, а всіх причетних до цієї будівельної афери вимагають покарати. Адже схеми і майнові зловживання під час війни – особливий цинізм. 

- Ми живемо у правовій державі і ми вимагаємо дотримуватись законів. Це будівництво на Трускавецькій є незаконним, воно суперечить генеральному плану села Сокільники, зазначене будівництво підлягає зупиненню, а видані дозволи повинні бути скасовані. Всі посадові особи, причетні до ухвалення даного протиправного рішення та прихованої приватизації даної земельної ділянки, повинні бути притягнені до відповідальності, – підсумувала Уляна Солонюк. 

Громадські активісти звернулися з офіційними клопотаннями до прокуратури і СБУ про відновлення законності у цій справі.

Апартаменти – не квартири! Біля Львова людям продають комерційні приміщення як житлові

У Сокільниках біля Львова передають у приватну власність дитячий і спортивний майданчики: буде суд

У Сокільниках біля Львова мешканці не хочуть висотних будинків (відео)

Мешканці Сокільників чинитимуть спротив будівництву багатоповерхівок (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів