За самовільне залишення військової частини буде жорстке покарання

20:46 8 грудня 2022 р.

Фото до новини

У Верховній Раді 8 грудня зареєстровано досить жорсткий законопроєкт про покарання для осіб, які самовільно залишили військову частину.

Суди не зможуть призначати особам, які самовільно залишили військову частину, більш м'яке покарання, ніж передбачено законом, і звільняти від відбування покарання з випробуванням. Про це повідомила Судово-юридична газета, пише Dailylviv.com.

Йдеться про законопроєкт 8271 щодо внесення змін до Кримінального кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці.

Серед авторів законопроєкту 8271 – голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, очільник Комітету ВР з питань правоохоронної політики Сергій Іонушас та чимало інших депутатів, що свідчить про високі шанси на його швидке ухвалення.

Зокрема, автори скаржаться на те, що суди призначають особам, які самовільно залишають військову частину, надто м’які покарання. Тому треба встановити безальтернативні механізми.

Через це й будуть внесені зміни до статей 69 і 75 Кримінального кодексу щодо унеможливлення призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом, і звільнення від відбування покарання з випробуванням за самовільне залишення військової частини.

Також підвищується рівень санкцій за вчинення військових адміністративних правопорушень.

«Частиною 5 статті 407 КК передбачено відповідальність за самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці.

Також частиною 4 статті 172-11 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на військову службу у разі призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу, вчинені в умовах особливого періоду.

Тобто факультативні ознаки об’єктивної сторони (воєнний стан, бойова обстановка) нормою цієї статті не передбачені.

Крім цього, відповідно до частини 5 статті 15 КпАП передбачено, що за вчинення військових адміністративних правопорушень військовослужбовці, а також військовозобов'язані та резервісти під час проходження зборів несуть відповідальність, передбачену главою 13-Б цього Кодексу, за умови, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Таким чином, з аналізу зазначених норм слідує, що самовільне залишення військовослужбовцем військової частини або місця служби вчинене в умовах воєнного стану або бойовій обстановці, незалежно від строку продовжуваності вчинення таких дій, містить склад кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 407 Кримінального кодексу України та виключає адміністративну відповідальність, передбачену статтею 172-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З огляду на викладене постає питання, яку правову оцінку надавати діям військовослужбовця, який самовільно залишив військову частину на декілька годин тощо.

Автори вказують на неоднакову судову практику. Про неоднакову судову практику свідчать такі судові рішення:

Чернігівським районним судом Чернігівської області 20.09.2022 у судовій справі №748/1703/22 ухвалено постанову за результатом розгляду справи про адміністративне правопорушення за частиною 4 статті 172-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою військовослужбовця притягнуто до адміністративної відповідальності;

Оболонським районним судом м. Києва 24.10.2022 у судовій справі № 756/9533/22 ухвалено постанову за результатом розгляду справи про адміністративне порушення за частиною 4 статті 172-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою - на підставі статті 22 зазначеного кодексу - військовослужбовця звільнено від адміністративної відповідальності за малозначністю діяння;

Октябрським районним судом Полтави 08.09.2022 

у справі № 554/6611/22 ухвалено вирок, за результатом розгляду матеріалів кримінального провадження за обвинувальним актом, в результаті чого військовослужбовця визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення та притягнуто до кримінальної відповідальності.

У справі № 748/1703/22 (постанова суду в адміністративному провадженні) військовослужбовець був відсутній на службі п’ять діб, а у справі №554/6611/22 (вирок у кримінальному провадженні) одну добу.

Враховуючи триваючу фазу війни та оголошений воєнний стан в Україні, за вказаними правопорушеннями (самовільне залишення військовослужбовцем військової частини або місця служби) розглядається значна кількість справ, як у кримінальному, так і в адміністративному провадженні.

Така судова практика розгляду справ моделює негативну поведінку серед військовослужбовців і нівелює принцип невідворотності справедливого покарання за скоєння правопорушень, пов’язаних з самовільним залишенням військової частини, під час виконання обов’язків військової служби.

Крім того, Військова служба правопорядку у Збройних Силах України отримає право здійснювати огляд уповноваженими посадовими особами військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння з використанням технічних засобів і тестів.

«Реалізація положень Закону сприятимуть підвищенню стану військової дисципліни та особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, а також надасть повноважень Військовій службі правопорядку у Збройних Силах України здійснювати протидію незаконному обігу наркотичних засобів, алкоголізму у військових частинах, протидії подолання поширення наркоманії у військових колективах, підтримання належного рівня військової дисципліни та правопорядку, підвищення бойової готовності військових частин і спроможності виконувати визначені завдання задля захисту Вітчизни», - вважають законотворці.

На Львівщині кличуть на військову службу за контрактом: які вигоди обіцяють

Військовослужбовцям дозволять їздити за кордон до рідних, а місяць служби зараховуватимуть за три

Обмежено придатні до військової служби під час воєнного стану потрібні у п'яти місцях

Звільнення з військової служби в умовах воєнного стану: за віком, за станом здоров'я, через сімейні обставини

Повістки про призов на військову службу законно вручатимуть у чотирьох місцях

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів