Ще три країни вступили до міжнародної групи, що розслідує злочини РФ в Україні

09:39 31 травня 2022 р.

Фото до новини

Естонія, Латвія, Словаччина у понеділок приєдналися до міжнародної групи з розслідування російських злочинів в Україні.

Про це повідомила Крайова прокуратура, інформує Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com. Раніше до складу команди входили: Україна, Польща, Литва і Міжнародний кримінальний суд.

Як нагадала Крайова прокуратра у понеділок, 30 травня, польське розслідування нападу Росії на Україну було розпочато 28 лютого цього року. Передусім йдеться про «швидке закріплення доказів, які свідчать про воєнні злочини, скоєні збройними силами агресора на території України».

Перші кроки щодо створення міжнародної команди з питань агресивної війни і злочинів, скоєних збройними силами Російської Федерації в Україні, були зроблені 2 березня під час позачергової зустрічі представників усіх країн-учасниць Євроюсту (Команда ЄС із судового співробітництва).

«Саме під час цієї зустрічі за ініціативи України, Польщі та Литви було прийнято рішення про створення спільної міжнародної слідчої групи в рамках розслідувань, ініційованих у цих трьох країнах», - зазначила Крайова прокуратура.

У Польщі цими провадженнями займаються прокурори Мазовєцького відділення Департаменту боротьби з організованою злочинністю та корупцією Крайової прокуратури, а також Агентство внутрішньої безпеки і поліція. «Слідча діяльність зосереджена насамперед на збиранні та документуванні у вигляді протоколів показань свідків, які прибули на територію Польщі, а також на збереженні фотографій і фільмів», – повідомила Крайова прокуратура.

Водночас польська прокуратура поновлює заклики до свідків злочинів, скоєних під час цього нападу, з’явитися до польських правоохоронних органів для подання свідчень. «Наразі в ході слідства, серед інших, допитано безпосередніх свідків злочину, а також осіб, які володіють інформацією про них. Свідки надають фото і відео, які показують злочинну діяльність збройних сил РФ під час бойових дій та на окупованих агресором територіях», - зазначається.

2 березня Міжнародний кримінальний суд на запит 39 країн, у тому числі Польщі, розпочав розслідування «за заявами про воєнні злочини, злочини проти людства чи геноцид, скоєні в будь-якому регіоні України».

Польська прокуратура взяла свідчення у понад тисячі біженців з України

У Львів прибув загін жандармів з Франції, які розслідуватимуть воєнні злочини Росії

Російських окупантів очікує Харківський трибунал, - міністр оборони

Міжнародний кримінальний суд повинен видати ордер на арешт Владіміра Путіна

Путіна за злочини в Україні повинен судити спеціальний міжнародний трибунал, - петиція

Міжнародне право сильніше за Гітлера і Путіна

Росія - держава-терорист з нацистським і тоталітарним режимом, - закон України

Прокурор у Гаазі кваліфікує дії Росії як воєнні злочини і злочини проти людства

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів