Польща вимагатиме процесу у справі Катинської різанини у міжнародних трибуналах

15:41 13 квітня 2022 р.

Фото до новини

13 квітня у Польщі - День пам’яті Катинського злочину.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Польща вимагатиме процесу у справі Катинської різанини (Катинського злочину) у міжнародних трибуналах. У цьому запевнив президент Польщі Анджей Дуда в листі до учасників меморіальних заходів у Катинському музеї. Він нагадав, що ані радянський режим, ані функціонери, які виконували його накази, так і не були засуджені за злочин геноциду. 13 квітня у Польщі відзначають День пам’яті Катинського злочину.

У своєму листі Анджей Дуда також згадав про російські злочини в Україні. «Російські винуватці нинішніх звірств, скоєних в Україні, також мають бути затавровані ганебним знаком злочинців. Я твердо вірю, що їх засудження всім вільним світом – це лише початок покарання, яке їх спіткає», – написав президент у листі. Він зазначив, що «сьогодні ця річниця і той геноцид промовляють до нас навіть сильніше, ніж зазвичай», оскільки місця, пов'язані з винищенням польської еліти, знову з'являються у повідомленнях з-за східного кордону. «Дії у перші дні вторгнення росії в Україну прокотилися через Старобільськ Луганської області, де у монастирі були ув’язнені наші офіцери. Російські бомби впали на цвинтар у П'ятихатках, де поховані вбиті харківським НКВС. Некрополь у Биківні у східній частині Києва розділив долю обстріляної столиці України», – написав Анджей Дуда.

Президент підкреслив, що російські злочини в Бучі та інших місцевостях, звільнених з рук росіян українськими силами, нагадують злочини, скоєні 79 років тому, бо «безсумнівні злочинці знову заперечують свої дії, брешучи в очі». Анджей Дуда написав, що Катинська різанина була ще одним розділом у багатовіковій боротьбі за відібрання свободи та ідентичності у народів Центральної і Східної Європи.

Він нагадав, що росіяни вбили близько 25 тисяч представників польської військової і державної еліти у помсті за поразку у війні 1920 року.

«Ми, поляки, а також українці та інші народи нашого регіону, дуже добре знаємо цей менталітет, звірства та брехню. На жаль, нас не дивують напади росії на беззахисних людей, порушення міжнародного права, вбивства мирного населення, викрадення та катування представників місцевої еліти, масові депортації на Схід. Все це ми знаємо століттями — з того часу, як московська держава зросла у силі і почала прагнути панувати над усіма своїми сусідами», – читаємо в листі президента.

Анджей Дуда також згадав про численні спроби розмити провину і сфальсифікувати історію. «Москва заперечила відповідальність. Протягом півстоліття вона намагалася скинути провину, дотримуючись власної хибної версії злочину. Але ми, поляки, ніколи не вірили у цю брехню, хоча правду не можна було говорити вголос», – написав президент.

«Два вибухи, сліди тротилу». Висновки смоленської підкомісії

Смоленськ 2010 – ще один злочин Путіна

У Польщі довели, що росіяни підірвали літак президента Качинського біля Смоленська

У Польщі не прощають Лєху Валенсі неправдиві свідчення

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів