У Польщі не прощають Лєху Валенсі неправдиві свідчення

21:18 29 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Прокуратура Інституту національної пам’яті висунула обвинувачення колишньому президенту Польщі Лєху Валенсі у неправдивих свідченнях.

Обвинувачення стосуються неправдивих свідчень у справі про так званого агента «Болєк» та оперативних документів комуністичної Служби безпеки. 

Як повідомляє ґданське відділення Інституту національної пам’яті, звинувачення стосується подання неправдивих свідчень, які мали бути доказом у кримінальному провадженні про підробку на шкоду Лєху Валенсі оперативних документів комуністичної Служби безпеки у 1970-1976 роках. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

У п’ятницю екс-президент був допитаний як підозрюваний у Ґданській комісії з переслідування злочинів проти польського народу Інституту національної пам’яті. Лєх Валенса не визнав себе винним у скоєному і відмовився давати пояснення, - повідомив телеканалу TVP Info керівник прес-служби Інституту національної пам'яті, прокурор Рафал Лєськєвич:

«У результаті сьогоднішнього допиту пану Лєхові Валенсі висунуті обвинувачення у фальшивих свідченнях у зв’язку з чим сьогодні провадження ведеться проти Лєха Валенси. Цей вчинок описаний у Кримінальному кодексі і за нього передбачене покарання у вигляді позбавлення волі від 6 місяців до 8 років».

Після повідомлення приватної особи за цим фактом було розпочато розслідування. Мова йде про свідчення, які Лєх Валенса дав у 2016 році у кримінальному провадженні щодо підробки на його шкоду оперативних документів Служби безпеки 1970-1976 років. Допитаний тоді як свідок і попереджений про кримінальну відповідальність за неправдиві свідчення, Лєх Валенса заперечив, що готував і підписував документи, які йому надали під час допиту, які були в особовій справі та робочій справі таємного співробітника Служби безпеки з псевдонім «Болєк».

Достовірність свідчень Лєха Валенси підривається висновками експертів у галузі почеркознавчої експертизи та відповідними доказами. Вони показали, що документи, знайдені в справах таємного співробітника СБ з псевдонімом «Болєк», у тому числі про зобов’язання співпрацювати зі Службою безпеки, квитанції про отримання грошей та звіти, є достовірними. На цій підставі Галузева комісія з переслідування злочинів проти польського народу в Білостоці юридично припинила провадження у справі підробки документів СБ на шкоду Леху Валенси у 2018 році.

У Польщі довели, що росіяни підірвали літак президента Качинського біля Смоленська

Польща збільшить армію у 2,27 разу - через Росію і Білорусь

Смоленськ 2010 – ще один злочин Путіна

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів