Оборудка з ділянкою недобудованої школи у Брюховичах пахне криміналом для багатьох посадовців у Львові

19:01 28 вересня 2023 р.

Фото до новини

І цей запах змушує кмітливих якомога швидше публічно дистанціюватися від сприяння шахраям.

Сьогодні, 28 вересня, на пленарному засіданні міськради заслухали інформацію щодо земельної ділянки у Брюховичах на вул. Широкій, 2. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Йдеться про територію старої недобудованої школи, площею 3,4 га, яку ще у 2020 році, за кілька днів до своєї ліквідації, колишня Брюховицька селищна рада безкоштовно віддала під забудову громадській організації. Цікаво, що, за інформацією директора департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевського, в цей час ця громадська організація була у стані припинення.

З перебігом цієї справи присутніх ознайомили заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач та директорка юридичного департаменту Гелена Пайонкевич. Також виступила представниця громади Брюховичів, авторка петиції щодо повернення ділянки у власність громади Ярина Остапик. Вона зауважила, що на цій ділянці є залягання термальних вод і земля б мала використовуватись для рекреації, реабілітації та відновлення. А зараз в реєстрі будівельної діяльності зареєстровано 7 багатоповерхових будинків на майже 50 тис. м.кв, з них - майже 23 тис. м.кв - це житлові апартаменти. “А реабілітаційний центр - це лише 500  кв.м.. І це лише на словах. Більше того, підприємство громадської організації передало права і на земельну ділянку, і на всі збудовані у майбутньому об'єкти забудовнику із Запоріжжя. Таким чином, в умовах війни, Львів втрачає можливість мати багатопрофільний рекреаційний центр”,- зазначила Ярина Остапик.

У сесійній залі озвучили, що комерційна вартість цієї земельної ділянки – орієнтовно 3,5 млн доларів.

Міський голова Андрій Садовий зауважив, що, попри відкрите кримінальне провадження, на сьогодні ніхто з учасників цієї афери так і не покараний. Хоча імена  людей, які приймали ці рішення, відомі.

«Голова та депутати Брюховицької селищної ради за декілька днів до втрати повноважень роблять оборудку. Чітко знаючи вартість кожного метра квадратного, беруть «прокладку», якій безкоштовно виділяють цю землю. Я так розумію, далі забудовнику запропонували купити цю землю.

Важливо також розуміти, що дозволи давало не місто, а Державна інспекція держархбудконтролю. І давала дуже швидко. У цій афері було задіяно дуже багато людей.

І ні селищний голова, ні депутати, ні представники громадської організації -  не покарані.  І сьогодні, завдяки активності мешканців, такий шанс є.  Бо якщо якась проблема стає публічною, то вона розв’язується.

Держава має включити всі свої інструменти. Винні мають бути покарані, ділянка – повернута громаді. А ми визначимо якісне цільове призначення. Так буде чесно», - зазначив міський голова Андрій Садовий.

Також, в результаті обговорень, було ініційовано створити робочу комісію, що працюватиме над механізмом повернення земельної ділянки у власність громади.  До її складу мають увійти представники виконавчих органів, депутати, мешканці Брюховичів. На засідання запрошуватимуть і представників правоохоронних органів, аби вони звітували про перебіг кримінального провадження у цій справі. А також посадовців та депутатів колишньої Брюховицької селищної ради, які приймали відповідні рішення щодо відчуження цієї ділянки, списання з балансу будівлі недобудованої школи та  передачу землі під забудову.

Додамо, станом на сьогодні будівельні роботи зупинені – суд задовільнив заяву мешканців Брюховичів про забезпечення позову і на цю ділянку втретє накладено арешт. 

А міська рада повторно скерувала запити в правоохоронні органи для активізації розслідування у цій справі.

Також місто звернулося в Офіс протидії рейдерству про скасування реєстрації права власності ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» на об’єкт незавершеного будівництва багатофункціональний комплексу громадського призначення у складі реабілітаційного центру для учасників ООС (АТО), готовністю 1%.  Йдеться про свіжовикопаний котлован.

Нагадаємо, міський голова Андрій Садовий тричі звертався до Нацполіції щодо ситуації з можливим незаконним захопленням земельної ділянки у Брюховичах на вул. Широкій, 2.

Довідка

Ділянку у Брюховичах, що на вул. Широкій, 2, у постійне користування отримало Підприємство ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» у 2020 році. Організація декларувала, що планує збудувати на цій землі реабілітаційний центр для ветеранів війни. Однак, як з'ясувалося, центр реабілітації мав займати 500 м кв. із 44000 м кв. загальної площі нового будівництва.

Після створення Львівської міської територіальної громади місто звернулося до правоохоронних органів, відтак, було відкрите кримінальне провадження, яке ще не завершене. Далі судові органи накладали та скасовували арешт на цю земельну ділянку. Поміж тим, у жовтні минулого року місто  зупинило  самовільні роботи з підготовки до будівництва та демонтувало незаконно встановлену будівельну огорожу.

Зараз будівельні роботи тут зупинені.

Нагадаємо, що пришкільними гектарами у Брюховичах заволоділи колишні однопартійці миіського голови Львова Андрія Садового.

Раніше на тему земельних оборудок у Брюховичах:

У Брюховичах зупинили вирубування дерев під нове будівництво. Скликали комісію з НС (відео)

У Львові не погодили будівництво багатоповерхівок у Брюховичах, яке дозволила селищна рада

У Брюховичах на ділянці, де росте ліс, загальмували будівництво багатоповерхівок рестораторів зі Львова

На ділянках, які Брюховицька селищна рада незаконно вилучила з лісфонду та продала, збудували житло

Майно і земля військової частини в Брюховичах перейдуть до Львова, - рішення депутатів

Масштабну забудову в Брюховичах проштовхнули під прикриттям реабілітаційного центру. Хто у схемі

Прокуратура відсудила землю у Брюховичах, яка незаконно перебувала у власності росіянина

Землі Міноборони у Брюховичах біля Львова розікрали майже безкарно

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів