Мотринець захищає Стріжкова за антиукраїнське базікання в інтернеті, - суд у Львові

10:32 28 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Сихівський районний суд міста Львова по суті розглядає справу за обвинуваченням 58-річного львів’янина Сергія Стріжкова у низці злочинів проти української державності.

У соціальних мережах чоловік публікував інформацію антиукраїнського характеру, та закликав до об’єднання України та РФ. Про це повідомляє «Судовий репортер», пише Dailylviv.com.

Наразі триває дослідження доказів. Суд уже переглянув відео з обшуку помешкання Стріжкова. Чоловік утримується під вартою без можливості внесення застави і строк його арешту продовжили до 19 грудня. 

На запитання судді про національність обвинувачений відповів, що він «русскій», тобто росіянин. Раніше адвокат Іван Мотринець попросив долучити до справи документи, які засвідчують складні сімейні обставини Стріжкова. А саме, що він має 90-річну лежачу маму, яка потребує догляду. Якийсь час сестра доглядала її, аж допоки сама не захворіла.  

Як написано в обвинувальному акті, з ідеологічних мотивів Стріжков оприлюднював інформацію антиукраїнського характеру в соцмережах «Однокласники» та «Facebook», також і після повномасштабного вторгнення РФ на територію України. 

На початку березня поточного року, обвинувачений чоловік опублікував коментар, в якому говорив про об’єднання України та РФ в єдину державу. Також він закликав до припинення існування незалежної України та створення на території нової держави під назвою «Федеративна Республіка Україна». 

До матеріалів справи, наприклад, увійшла публікація Стріжкова у Facebook із зображенням експрезидента України Порошенка за трибуною із підписом: «Как ми виіграєм войну — іх  деті будут сідєть в подвалах». 

Крім цього, львів’янин активно поширював у спільноті «Астрал» мережі «Однокласники»  інформацію з виправдовуванням збройної агресії РФ проти України, схвалення російських військових, та вислови що РФ воює з «нациками і бандерівською ідеологією».

У судовому засіданні чоловік запевняв, ніби це просто «балтавня в інтернеті», і він не думав, що за це загрожує кримінальна відповідальність. 

«Зазначаю, що я не мав жодного злочинного умислу, та його не могло і бути..Я нікого не закликав до чинення такої дії, і жодних негативних наслідків від поширення мною інформації немає і не могло бути. Я використовував ту інформацію, яка гуляла в мережі інтернеті — це моя суб’єктивна думка, прояв моєї уяви, точка зору, яка не несе жодних наслідків і загроз для національного порядку та територіальній цілісності. Я за єдність України. Все, що писав — це просто емоція людини. Я визнаю свою вину в тому, що я поширив дану інформацію на своїй сторінці, і я не передбачав наслідки, які можуть настати від поширення такої інформації. В чому щиро розкаююсь і жалію, що таке вчинив, але це поширення інформації  в соціальних мережах відбувалося на тлі негативних емоцій життя, яке у мене не склалось..» — висловився у промові обвинувачений Стріжков. 

Львів’янин обвинувачується у цілій низці злочинів: у закликах до дій на змінення меж територій державного кордону України (ч. 2 ст. 110 ККУ), у розпалюванні національної релігійної ворожнечі та ненависті на приниженні національної честі та гідності (ч.1 ст. 161 ККУ), та поширенні матеріалів, в яких виправдовується і визнається правомірною, збройна агресія Російської Федерації проти України, глорифікуються її учасники (ч.2 та ч.3 ст. 436-2 ККУ). 

Нагадаємо, що Іван Мотринець свого часу очолював обласне управління міліції у Львові, коли тут була встановлена перша демократична влада за часів незалежної України. Ексгенерал міліції має колекцію всіляких радянських символів і досі любить фотографуватися з ними. 

Під портретами Сталіна і Леніна у Львові ставав до знимки з Іваном Мотринцем і його закарпатський земляк Іван Попович, народний артист України.

Адвокат Іван Мотринець захищає ресторан «Мафія»

У Перемишлі затримали агента ҐРУ: що робив

В Укрзалізниці виявили чотирьох російських агентів: хто вони

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів