У Львові вшанували пам’ять розстріляних нацистами польських професорів

12:27 4 липня 2022 р.

Фото до новини

У ніч з 3 на 4 липня 1941 року німецькі військові розстріляли у Львові 45 польських професорів львівських вишів і членів їхніх родин.

Сьогодні, 4 липня, у вшануванні польських професорів львівських вишів і членів їхніх родин взяли участь керівники та представники львівських і польських вишів, Львівської ОВА, Львівської міської та обласної рад, польських громадських організацій, представники адміністрацій міст Катовіце і Вроцлава, начальник Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук, Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч і начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятника загиблим на місці розстрілу на Вулецьких пагорбах, а також поставили лампадки до пам’ятного хреста, розташованого поруч.

Екуменічне богослужіння провели архієпископ-митрополит Львівської римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький, архієпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ Владика Володимир Груца s капелан студентської церкви НУ «Львівська Політехніка».

Серед розстріляних були науковці світового рівня: філолог Тадеуш Бой-Желенський, медик Анатолій Пташинський, ректор Львівської політехніки Каспер Вайгель та інші визначні особистості.

Довідково:

У ніч з 3 на 4 липня 1941 року, кілька днів по тому, які німецькі гітлерівські увійшли до Львова, представники гестапо арештували 45 польських професорів переважно ЛНУ імені Івана Франка (тодішній Університет Яна Казимира) з членами їхніх родин та всіма, хто був у їхніх помешканнях на момент арешту. Опісля арештованих розстріляли на Вулецьких пагорбах у Львові (місцевість на перетині сучасних вулиць Академіка Сахарова і Тадеуша Бой-Желенського).

У 2011 році на місці розстрілу встановили пам’ятник, щоб вшанувати пам'ять загиблих.

У Любліні вшанували вбитих у 1941 році львівських професорів

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів