У Любліні вшанували вбитих у 1941 році львівських професорів

16:13 3 липня 2022 р.

Фото до новини

Тоді загинуло понад 50 членів академічного середовища Львова і члени їхніх родин. У жовтні 1941 року рештки вбитих було викопано, а згодом спалено неподалік у Кривчицькому лісі.

У Любліні вшанували пам’ять вбитих львівських професорів. Квіти було покладено до Пам’ятника розстріляних львівських професорів. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

30 червня 1941 року німецькі відділи зайняли Львів, який до того часу був окупований совєтами, а 2 липня до Львова прибув спеціальний відділ СС, що мав за завдання знищити львівське наукове середовище, - сказав заступник директора Національного музею у Любліні Марцін Ґапський. 

«Коли німці в листопаді 1939 року арештували львівських професорів, запроторивши їх до концтаборів, то це викликало протести академічного середовища по всьому світу, серед іншого, у цю справу особисто втрутився Беніто Муссоліні. І німці повинні були звільнити професорів. Тоді Ганс Франк видав спеціальне звернення до відділів, щоб якнайшвидше вирішити це питання, тобто негайно вбити професорів після арешту. Вночі з 3 на 4 липня професорів арештували. Близько 2 ночі після коротких допитів групи з близько 40-50 осіб виводили на Вулецькі пагорби і там їх знищували». 

Загинуло понад 50 членів академічного середовища Львова та члени їхніх родин. У жовтні 1943 року рештки вбитих було викопано, а згодом спалено неподалік у Кривчицькому лісі. 

Винні у вбивстві польської інтелігенції у Львові не були покарані. 

У Львові згадують професорів, розстріляних нацистами у 1941 році

Українці й поляки вшанують розстріляних нацистами львівських учених (оновлено)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів