За час війни у Польщі відкрилося 10 тисяч українських компаній

17:10 12 грудня 2022 р.

Фото до новини

Після повномасштабного нападу Росії на Україну польська та українська сторони виконали титанічну роботу — за короткий час їм вдалося збільшити пропускні можливості та збільшити обсяги перевезення товарів через польсько-український кордон.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Нам вдалося подолати найбільшу хвилю, найважчий момент на польсько-українському кордоні; проблеми, які виникли на початку, сьогодні вже з’ясовані, а служби та інспекції працюють з посиленою силою, — заявив у понеділок, 12 грудня, міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда.

Міністр розвитку та технологій Польщі й віцепрем’єр-міністерка України, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук взяли участь у пресбрифінгу в Університеті підприємництва та адміністрації в Любліні.

За словами Вальдемара Буди, після повномасштабного нападу Росії на Україну польська та українська сторони виконали титанічну роботу — за короткий час їм вдалося збільшити пропускні можливості та збільшити обсяги перевезення товарів через польсько-український кордон.

Говорячи про польсько-українські переговори, мета яких розв’язати проблеми у сфері торгівлі та економічного обміну, міністр визнав, що сторони виявили низку проблем, які неможливо вирішити одразу, але прикордонний рух з обох боків покращився.

Вальдемар Буда нагадав, що на вимогу Польщі Європейський Союз скасував усі квоти та мита на товари, які ввозяться у Спільноту з України, до 30 червня 2023 року.

Міністр визнав, що атаки на мирне населення України є частиною стратегії путіна, і у майбутньому вони посилюватимуться, тому що на фронті у рашистів справи йдуть погано.

Говорячи про роль Польщі як посередника в експорті зерна з України Вальдемар Буда визнав, що існувала проблема неконтрольованого надходження зерна технічного характеру, яке йшло на польські млини.

«У нас були певні сумніви, оскільки це зерно використовувалося всупереч заявам людей, які відправляли його з України», — сказав він, додавши, що перевірку цих партій здійснює Комерційна інспекція якості. «Ми хочемо переконатися, що це зерно дійсно технічного характеру», — пояснив він.

Відповідаючи на запитання ЗМІ про економічну активність після початку повномасштабної війни, польський очільник відомства зазначив, що після 24 лютого в Польщі було відкрито 10 тисяч нових українських компаній.

Віцепрем'єр-міністерка України заявила, що Росія змінила стратегію і тероризує мирне населення ракетними обстрілами міст, у тому числі на західній Україні.

За словами Ірини Верещук, ворог використовує будь-яку можливість, щоб спровокувати конфлікти між поляками та українцями.

Українська політикиня подякувала польському уряду за системну підтримку та щоденну турботу про українців, які перебувають у Польщі.

Заступник міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Лєх Антоні Колаковський зазначив, що інфраструктурні недоліки останніх десятиліть, такі як відсутність технічних умов для перезавантаження, є перешкодою для розвитку співпраці. Він заявив, що необхідно створити сприятливі умови, аби українські аграрії могли засіяти поля у 2023 році.  

Український експорт піде через польські порти: Україна і Польща створять СП

Експорт української продукції все частіше йтиме через польські порти

Хмельницький з'єднають з Ряшевом енергомостом

Польща – нова військова наддержава Європи, - ЗМІ

Польща готова до зимової хвилі біженців з України: до 1 млн осіб

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів