Обов'язкові правила для громадян України, які одержали захист у Польщі

00:09 2 червня 2022 р.

Фото до новини

Посольство України у Польщі нагадало всім українцям про основні правила і зміни щодо перетину кордону та перебування в Польщі, які були прийняті у зв'язку з війною в Україні.

Про це йдеться у дописі на сторінці Посольства України у Республіці Польща у фейсбуці, пише Dailylviv.com.

Перебування всіх громадян України, які прибули на законних підставах на територію Республіки Польща у зв’язку з воєнними діями в Україні і задекларували намір залишитися в Польщі, вважається легальним упродовж 18 місяців, починаючи від дня 24 лютого 2022 року.

Громадяни України, які в будь-який момент під час перетину кордону оголосили про виїзд з України у зв’язку з метою отримання захисту в Польщі, можуть упродовж 18 місяців з 24 лютого цього року вільно виїжджати з Польщі та їх повернення до Польщі в цей період буде законним.

Громадяни України, які в’їжджають до Польщі, щоразу повинні повідомляти про мету своєї подорожі в рамках прикордонного контролю. Так, задекларувавши своєю метою в’їзду до Польщі – необхідність отримання захисту у зв’язку з воєнними діями в Україні, громадяни України мають можливість на набуття права на легальне перебування, про яке йдеться вище.

Громадянин України втрачає право легального перебування в Польщі впродовж 18 місяців, починаючи з 24 лютого ц.р., у разі одноразового виїзду з території Польщі строком більше одного місяця, а не коли сума коротких виїздів перевищить цей термін.

Громадянин України, в’їзд якого на територію Республіки Польща з території України не пов’язаний з військовими діями, а має характер регулярного прикордонного руху, підлягає прикордонному контролю на принципах, визначених у Шенгенському кодексі про кордони (наявність біометричного паспорта і дотримання коридору перебування до 90 днів упродовж 180 днів).

Громадянин України, який повністю використав дозволений термін перебування, може заявити про в’їзд до Польщі у зв’язку з військовими діями на території України, що обумовить додаткове вивчення його заявки на підставі ст.32 Закону про іноземців і, у разі позитивного розгляду, йому може бути дозволено в’їзд на територію Польщі.

Зазначені вище умови не стосуються громадян України, які мають:

- дозвіл на постійне проживання в Польщі,

- дозвіл на проживання резидента Європейського Союзу,

- дозвіл на тимчасове перебування в Польщі,

- статус біженця,

- додатковий захист,

- дозвіл на толерантне перебування,

- дозвіл на перебування з гуманітарних причин;

 а також тих, які:

- подали заяви на міжнародний захист у Республіці Польща або від імені яких подано такі заявки,

- заявили про свій намір подання заяв на міжнародний захист або таких осіб, кого стосуються такі заяви про наміри.

У разі якщо в’їзд громадянина України не зареєстровано комендантом Прикордонної Служби Польщі під час проходження контролю на кордоні, громадянин України повинен зареєструвати своє перебування в будь-якому управлінні ґміни на території Польщі шляхом отримання номера PESEL в терміні не більшому, ніж 90 днів від дня в'їзду. На підставі цього Комендант Прикордонної служби Польщі реєструє перебування громадянина України на території Республіки Польща.

Правила переміщення в межах Шенгенської зони.

Громадяни України, які не мають короткострокової чи довгострокової візи або дозвіл на проживання, виданий державою-членом ЄС, і які мають право на тимчасовий захист, згідно з законодавством Польщі, можуть виїхати з Польщі лише до тієї держави-члена ЄС, де вони хочуть реалізувати свої права, пов'язані з тимчасовою охороною.

Кінцеве прийняття рішення про пропуск громадянина України на територію Республіки Польща або відмову у в’їзді залишається лише за Прикордонною службою Республіки Польща.

Польща прийняла більше біженців з України, ніж їх прибуло до всього ЄС у 2015 році

Польща поставить в Україну ще три ескадрони гарматних гаубиць Krab

Польща збудує бази НАТО

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів