Великі рахунки за гарячу воду: львів'янам пояснили, хто отримує

09:54 2 червня 2023 р.

Фото до новини

Як нагадують в ЛМКП «Львівтеплоенерго» і ЛКП «Залізничнетеплоенерго», з грудня 2021 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України запровадило нову методику нарахувань за гарячу воду.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Відповідно до цієї методики, різницю між показами загальнобудинкового лічильника і сумою усіх квартирних лічильників розподіляють між мешканцями будинку, адже, по факту, будинок цю воду отримав. Однак, якщо хтось з будинку не має квартирного лічильника, то всю різницю автоматично нараховують саме таким квартирам. Ця методика діє на всій території України.

«Методика, як проводити нарахування за гарячу воду, розроблена і затверджена профільним Міністерством і є обов’язковою для всіх теплоенерго. Вона вступила в дію з 1 грудня 2021 року. Ми ж почали застосовувати її з березня 2022 року. До цього часу була пророблена велика робота з встановлення загальнобудинкових лічильників та взяття на абонентський облік індивідуальних лічильників мешканців.

Коли “методика” запрацювала на практиці, почали виникати непоодинокі ситуації по всій країні, коли мешканцям, які не мають квартирного лічильника, надходять великі нарахування. Так, якщо у будинку є мешканці, які довгий час не подають показів, або мешканці, які «крадуть» гарячу воду, то мешканці без лічильника змушені платити за них.

Так трапилось і зі старшою жінкою, яка звернулася до нас, бо їй прийшов борг за гарячу воду у понад 100 тис. грн. Ця заборгованість у неї накопичувалася протягом року, відколи ми почали застосовувати цю методику нарахувань.

Ми вже раз нагадали, як відбуваються нарахування і що без індивідуального лічильника ця ситуація може повторитися. Тож жінка придбала лічильник, а наші працівники допомогли його встановити. Відтак, далі нарахування цій жінці відбуватимуться згідно з показами лічильниками.

Однак, для вирішення ситуації із заборгованістю наші контролери оперативно проводять контрольні заміри усіх квартирних лічильників гарячої води цього будинку. Вже знайшли кілька мешканців, які вчасно не подавали покази свої квартирних лічильників. В одній квартирі не подали понад 100 кубів. Відтак вже вартість цих кубів гарячої води ми зможемо відмінусувати із заборгованості мешканки», — розповіли у ЛКП «Залізничнетеплоенерго».

Так, за інформацією департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, станом на сьогодні 99% споживачів теплоенерго мають індивідуальні квартирні лічильники на гарячу воду. А загальнобудинкові встановлено у 85% споживачів теплоенерго. Тож усіх, у кого ще немає лічильника, закликають максимально оперативно його встанови, адже це дасть змогу оплачувати лише за ту гарячу воду, яку ви використали, та уникнути непорозумінь щодо нарахувань у платіжках.

Довідка

«Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг», затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2018 №315.

У Львові відучора всі п'ють воду без хлору

У Львові придумали, що робити з мулом у воді

Вода з економією чверть млн грн: на насосній станції Північна-35 встановлюють нове обладнання

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів