Нове у платіжках за воду: Львівводоканал змінив методику нарахувань для споживачів

15:47 16 грудня 2022 р.

Фото до новини

Як повідомили у ЛМКП «Львівводоканал», цього місяця ті споживачі підприємства, які мають загальнобудинкові лічильники на воду, побачать у своїх платіжках певну невідповідність тих показів, які вони подали, та тих, що зафіксовані на платіжці.

 Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Так відбулось тому, що з грудня цього року підприємство застосовує нову методику нарахувань показників, яку затвердило профільне міністерство.

«Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» передбачає, що власники квартир повинні заплатити за увесь обсяг води, який надійшов до їхнього будинку, адже саме вони її використовують. В ідеалі показники загальнобудинкового лічильника мають дорівнювати сумі усіх лічильників, які встановлено у будинку. Але так не є. Адже для коректного нарахування об’єму спожитої води нам необхідно отримати показники лічильників від усіх споживачів в один період, а в ідеалі – в один день. На жаль, технічно прийняти усі показники в один день немає можливості, та й споживачі не зможуть робити це одночасно. Саме тому Міністерство розвитку громад та територій України затвердило методику, яка має допомогти водоканалам здійснювати коректні нарахування.

Відповідно до цієї методики, для проведення нарахувань беруться показники будинкових лічильників та квартирних лічильників споживачів станом на останній робочий день місяця. А якщо споживач подав показники не на кінцеву дату розрахункового періоду, то ми скоригуємо його показник. Для цього визначаємо середньодобове споживання води за минулий місяць і додаємо ту кількість діб, якої вам бракує до кінцевої дати розрахункового періоду», - повідомили у ЛМКП «Львівводоканал».

Чи означає це, що споживач платитиме за більший обсяг спожитої води? Як запевняють у ЛМКП «Львівводоканал», споживачі заплатять лише за ту воду, яку вони фактично використали.

«Показник, який ми скоригували станом на грудень місяць, буде початковим для нарахувань на січень. Відповідно, якщо ви спожили води менше, а ніж вам нарахували, то наступного місяця нарахування будуть меншими», - пояснили на підприємстві.

На підприємстві зазначають, що можна й надалі подавати показники з 10 числа до останнього робочого дня місяця. Але, зауважують, що якщо споживачі зможуть подавати показники максимально наближено до останнього робочого дня місяця і використовуватимуть для цього чат-боти у Вайбері та Телеграмі, то це значно полегшить обрахунки.

У Львові відучора всі п'ють воду без хлору

Керівник Львівводоканалу заробив за рік понад 800 тис грн, а звичайні робітники жевріють на мінімалку, – голова ГО

У Львові придумали, що робити з мулом у воді

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів