У Польщі заморозять соціальні виплати для українців, які не перебувають там постійно

07:44 8 листопада 2022 р.

Фото до новини

Також буде запроваджена для біженців з України плата за проживання в місцях колективного розміщення: від 50% до 100%.

Наприкінці листопада у Польщі хочуть внести кілька поправок до спеціального закону про допомогу українським громадянам. Вони можуть бути подані до Сейму Польщі не раніше 20 листопада. 

Про це повідомляє rmf24.pl, інформує Dailylviv.com.

Міністерство внутрішніх справ і адміністрації РП хоче дозволити автоматичне продовження терміну перебування українців у Польщі після спливу дев'яти місяців, коли біженці з України були зобов'язані подавати заяви на продовження терміну дії посвідки на проживання.

Це зроблять для того, щоб ті, хто почав працювати в Польщі, могли спокійно працювати й надалі. "Наш ринок праці прийняв близько 450 тисяч людей. Пам’ятаймо, що вони також сприяють нашому економічному успіху, – заявив заступник керівника МВС Павел Шефернакер.

З січня 2023 року буде запроваджена плата за проживання в місцях колективного розміщення – наприклад, у різного роду центрах, хостелах, пансіонатах тощо. Люди, які здатні утримувати себе та свою сім'ю, повинні будуть оплачувати половину вартості проживання впродовж трьох місяців. Якщо вони не приступлять до роботи через 3 місяці і все одно не зможуть винайняти квартиру та покинути центр, їм доведеться покривати 100 відсотків таких витрат.

Уряд також хоче заморозити соціальні виплати для людей, які отримують їх у Польщі, але не перебувають у Польщі щодня.

«Ми хочемо, щоб пільги отримували люди, які дійсно тут живуть, працюють і функціонують у нашому суспільстві. Якщо така особа виїжджає з нашої країни і через деякий час повертається, то в процедурі відповідного відомства буде з'ясовано, чи вона насправді перебуває в Польщі більш тривалий період часу, чи на даний момент центр її життя фактично знаходиться в Україні", - сказав Шефернакер.

Він пояснив необхідність змін у спеціальному законі тим, що, розробляючи на початку березня закон про агресію Росії проти України, у Польщі до кінця не знали, яка велика кількість біженців з України прибуде. Крім того, самі біженці казали, що приїжджають до Польщі лише на деякий час. Тож зараз треба адаптувати закон до реалій. 

Біженців з України в Європі буде більше взимку: хто прийматиме

Більшість емігрантів з України не повернуться з Європи через рік

У ФРН припиняють прийом біженців з України

Кількість біженців, які повернулися в Україну за останній місяць, зросла на 24%: скільки їх

У червні найбільше біженців з України прийняли чотири країни ЄС

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів