У Львові оштрафували компанію-махляра на закупівлях шкільних меблів

14:20 1 грудня 2021 р.

Фото до новини

Господарський суд Львівської області задовольнив позов Антимонопольного комітету України і зобов’язав стягнути з ТОВ «Торговий дім Аншар» 11,75 млн грн.

Таке рішення оприлюднене в Єдиному реєстрі судових рішень 25 листопада. Про це повідомляють Наші гроші.Львів, пише Dailylviv.com. 

Ця компанія з низкою інших фірм узгоджувала свою поведінку на десятках закупівель шкільних меблів в Україні. Вперше про розпил тендерів цими компаніями «Наші гроші. Львів» написали ще в 2018 році в тексті «Розділити шкільну лаву». Журналісти з’ясували, що компанія «ТД «Аншар» була виробником шкільних меблів, а на торгах змагалась з низкою власних дилерів. Зокрема, ТОВ «Мірос Груп» і МПП «Геліка» (тепер − «Мебертас»). При цьому на тендерах ці підприємства не приховували своєї пов’язаності. Наприклад, для підтвердження наявності техніки та працівників фірми подавали довідки «Аншару».

Узгоджені дії «Аншару» на різних закупівлях виявляли у 2020-2021 рр. центральне відділення АМКУ та низка регіональних відділень. В результаті контрольний орган виписав фірмі вже чотири штрафи.

Вперше обидві фірми визнали змовниками в червні 2020 року за розпил тендеру в Кам’янці-Подільському. Тоді їй призначили 68 тис. грн штрафу. Загалом за чотирма рішеннями компанія отримала покарань від АМКУ на 7,3 млн грн.

У суді Антимонопольний комітет намагався стягти з ТОВ «ТД Аншар» штраф за рішенням від жовтня 2020 року, коли комітет довів, що компанія мухлювала на закупівлях в семи областях України разом з тодішнім МПП «Геліка» («Мебертас»).

Тоді фірмі виписали майже 6 млн грн штрафу. Однак компанія впродовж двох місяців після рішення не почала його сплачувати та не оскаржила у суді. Тому на час позову через прострочення набігла пеня. За законом вона не може перевищувати суму штрафу, тому у суді Антимонопольний комітет просив стягнути з компанії 5,87 млн грн штрафу, також 5,87 млн грн пені, тобто 11,75 млн грн. Також на фірму покладено обов’язок сплати 176 тис. грн судового збору.

У рішенні зазначили, що відповідачу надсилали неодноразові повідомлення про розгляд справи, але листи повертались, оскільки «адресат відсутній за вказаною адресою».

У суді Антимонопольний комітет мотивував позов тим, що у рішенні зазначив необхідність сплатити штраф або його оскарження в двомісячний термін. Копію рішення АМКУ надіслав «Аншару» на пошту, але його теж повернули через закінчення строку зберігання. Після цього комітет навіть опублікував інформацію у березневому випуску газети «Урядовий кур’єр».

Якщо «Аншар» не оскаржить рішення, воно набуде законної сили через 20 днів з дати проголошення.

Сьогодні всі оштрафовані підприємства вже змінили власників та адреси. На момент участі у тендері власником ТОВ «ТД Аншар» була Тетяна Бездітна з Вінниці, а фірма була зареєстрована в смт. Стрижавка (Вінницька обл.). Згодом «Аншар» та «Геліка» («Мебертас») записали на громадянина Узбекистану Аббосбека Ібрагімова, який досі є власником останної компанії. Натомість «Аншар» змінив місце реєстрації на Дніпро, а потім на Львів, при цьому його власником став житель Дніпра та громадянин Молдови Ілован Маріан.

Шахрайство на Львівщині в рамках програми «Нова українська школа»: на 1 млн грн

Капремонт за 3 млн площі Відродження в місті Рудки: всі стежки ведуть до Слонівських

Фірма-фаворит добудовуватиме гімназію у Львові з новою начальницею управління освіти

З чотирьох змовників торгів для Львівського держуніверситету безпеки життєдіяльності оштрафували лише одну

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів