Стала відома середня заробітна плата на Львівщині в час війни

15:58 23 вересня 2022 р.

Фото до новини

Ситуація на ринку праці області суттєво поліпшилась — директор департаменту економічної політики Львівської ОВА. Окремі складові вже зрівнялись з показниками довоєнного часу і досягли найкращого рівня в Україні.

Про це під час брифінгу у медіацентрі  «Україна» повідомив директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда, пише Dailylviv.com

За його словами, 36 тис суб'єктів господарювання, які працюють на території Львівської області працевлаштовують в себе працівників. Кількість найманих робітників ще не дотягує до довоєнних показників, однак активно до цього наближається, зараз налічується – 492 тис працевлаштованих. 

Степан Куйбіда зазначив, що на збільшення показників впливає також інтеграція релокованих підприємств у ринкове середовище Львівщини.

«Попри міграцію людського капіталу, підприємства релокуються, інтегровуються в нашу економіку. Загалом є 207 релокованих підприємств, з яких 144 вже працюють та утворили понад 5 тис робочих місць. На перший погляд, цифра не є великою, але ми боремось за кожне робоче місце», – наголосив Степан Куйбіда.

Він виокремив кілька аспектів, які вплинули на покращення ринку праці в умовах війни:

  • бізнес зрозумів, що він мусить бути активним і працювати
  • держава зрозуміла, що бізнес треба підтримувати як і регуляціями від уряду, так і живими грошима
  •  увага іноземних партнерів до українського бізнесу – експортом в європейські країни ми нарощуємо потужності

Як зазначає директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, майже всі цифрові показники цього року поділені навпіл, в порівнянні з попереднім роком. Проте, з червня ситуація налагоджується. 

Зокрема, середня заробітна плата наближається до показника в 10 тисяч, це на тисячу більше, ніж минулоріч.

«Ситуація на ринку була критичною в перші 2 місяці, тобто впродовж березня-квітня. Ситуація була доволі складною, особливо з точки зору співпраці з роботодавцями щодо подачі заявок на вакансії тощо. Ринок завмер, ніхто не розумів, що відбуватиметься далі. 

Але більшість роботодавців все-таки зберегли свої колективи, бо заручились підтримкою від держави, від уряду. Зокрема,  в частині різних програм, які стосувались працевлаштування ВПО, тобто відшкодування роботодавцям мінімальних заробітних плат за 2 місяці, компенсації за часткове безробіття (за те, що призупинене виробництво)», – повідомив Василь Барилюк.

Працівники могли отримувати допомогу у центрах зайнятості, не звільняючись з роботи. Тому, коли ринок стабілізувався, ситуація почала поліпшуватись. Зараз, відповідно, вакансії з'являються набагато активніше. 

Якщо порівнювати кількість безробітних, орієнтуючись на співвідношення кількості охочих отримати роботу до кількості вакансій, то на Львівщині – два безробітних на одне робоче місце. 

Василь Барилюк додав, що це найкращий показник в Україні. 

«Найважливіше – роботодавці суттєво збільшили увагу до своїх працівників, працівники також почали відповідальніше ставитись до роботи, триматись за стабільний дохід. Вони розуміють, що праця на підприємствах нині вкрай потрібна для функціонування країни», – підкреслив директор Львівського обласного центру зайнятості.

Найбільш затребувані робітничі спеціальності серед жителів Львівської області – бухгалтери, вчителі, слюсарі.

Роботодавці ж найчастіше шукають швачок, водіїв автотранспортних засобів, електромонтерів, будівельної галузі. Однак, вони надають перевагу висококваліфікованим спеціалістам.

«Релоковані підприємства часто вимагають той рівень кваліфікації, який на Львівщині знайти важче. Ми спільно  з Львівською політехнікою частково задовільняємо ці потреби або навчаємо людей в Центрі професійно-технічної освіти для того, щоб вони вдосконалили свої навички», – повідомив Василь Барилюк.

Він наголосив, що зараз ринок праці Львівщини далеко не ідеальний, але він є контрольованим, ситуація покращується. 

25 бізнесів, які переїхали на Львівщину, повертаються додому, - Козицький

Екснардеп з Харкова почав будівництво хлібопекарського комплексу під Львовом

Стало відомо, які підприємства на Львівщині найбільше постраждали від війни

До Львова переїхало підприємство з виробництва шоломів (відео)

На Львівщині почали шити розвантажувальні жилети для військових

Почалися ракетні обстріли за 1,5 -2 км від нашого цеху: на Львівщину переїхав виробник натуральної кави

На Львівщину переїжджає один з найбільших в Україні виробник матраців

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів