Майже сто підприємств переїхало на Львівщину: скільки буде нових робочих місць

14:08 20 квітня 2022 р.

Фото до новини

Унаслідок війни росії проти України, сотні компаній змушені вивозити свій бізнес із територій активних бойових дій на захід країни. Від початку війни на Львівщину вже переїхали 93 підприємства.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Як розповіли у відділі інвестиційної політики Львівської обласної військової адміністрації, це - підприємства у галузях харчової, хімічної, легкої, меблевої промисловості та деревообробки, будівництві, машинобудуванні та металообробці.

«Загалом ми опрацювали вже більш як 400 заявок на релокацію. З 93, які переїхали, роботу розпочали 38», - розповів керівник відділу Орест Фільц.

Серед них, як ми уже писали раніше, український лідер на ринку натуральної кави Gemini Espresso, також компанія MatroLuxe– один з найбільших в Україні виробників матраців, м'яких та корпусних меблів.

Також вже найближчим часом у Львівській області свою роботу розпочнуть два потужні українські підприємства машинобудівної галузі. Минулого тижня у Львівській ОВА їх керівники підписали відповідні договори про оренду виробничих приміщень. Це ТОВ «УК «ВІТРОПАРКИ УКРАЇНИ», в складі групи  компаній ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування», та промислова компанія «Пожмашина», яка є єдиним виробником великої спеціалізованої протипожежної техніки в Україні.

Сьогодні Міністерство економіки України спільно з Укрзалізницею та обласними військовими адміністраціями сприяють перевезенню виробничих потужностей підприємств, які релокуються. Львівська ОВА спільно з підприємцями допомагають у пошуку складських та виробничих приміщень.  

«Підтримка та допомога підприємствам, які переїхали на Львівщину з інших регіонів, – серед ключових напрямів, у яких зараз працює Львівська ОВА», – зазначив начальник ЛОВА Максим Козицький.

Та додав – очікують в області створення релокованими підприємствами понад 2,5 тисячі робочих місць.

Окрім підтримки під час релокації, для підприємств, які перереєструють свій бізнес на території Львівщини, в області передбачили фінансову допомогу. Так, Львівська ОВА запускає Програму підтримки бізнесу на період воєнного стану.

Приблизний фінансовий ресурс, який першочергово заклали на видатки Програми - 50 млн грн.

«Програма розрахована як допоміжний інструмент до вже тих ініціатив, які запроваджує держава в частині зменшення податкових навантажень, безвідсоткових кредитів тощо. Основним її завданням є підтримка бізнесу, якому в сьогоднішніх умовах доволі нелегко. Зокрема це підтримка релокованих підприємств, експортного потенціалу, створення нових робочих місць на території Львівської області»,- розповів перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик.

Приблизний фінансовий ресурс, який першочергово заклали на видатки Програми - 50 млн грн.

«Програма зможе охопити 250 суб’єктів господарювання. Такими додатковими заходами ми хочемо активізувати підприємницьку діяльність, в тому числі тих підприємств, які на даний момент забезпечують і здійснюють релокацію з інших областей», - додав Андрій Годик.

Програма працюватиме через три інструменти: безповоротну фінансову допомогу релокованим виробничим підприємствам, ваучерну підтримку на маркетингові послуги або послуги сертифікації, безповоротну фінансову допомогу на закупівлю обладнання в окремих виробничих галузях.

Вже наступного тижня Програму опублікують на сайті Львівської ОВА та розпочнуть прийом документів.

Який відсоток бізнесу продовжує працювати під час війни

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів