Піч - за 4 години: у Садового показали, як облаштувати пункт обігріву в укриттях (відео)

14:47 25 серпня 2022 р.

Фото до новини

Сьогодні на виїзному засіданні виконавчого комітету рятувальники продемонстрували, як безпечно облаштувати буржуйку в укритті в одному із сихівських будинків. Після чого члени виконкому підтримали рішення «Про заходи підготовки до опалювального сезону 2022-2023 років в умовах воєнного стану».


Як наголосив мер Львова Андрій Садовий, зараз головне завдання — підготувати Львів до життя в умовах надзвичайної ситуації.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

«Місто фактично на 100% готове до опалювального сезону за умови, що є стабільна ситуація – є газ, є електроенергія. Натомість, з огляду на війну, маємо бути готові до різних ситуацій та напрацювати альтернативні варіанти обігріву.

Якщо, наприклад, будуть уражені електричні підстанції, тоді іншого варіанту як обігрітися у пунктах обігріву, які облаштують в укриттях, не буде. А це 10 500 пунктів обігріву у житлових будинках.

Місто бере на себе підготовку до зими шкіл, всієї медичної системи та соціальної сфери у разі надзвичайної ситуації. Натомість пункти обігріву у будинках мають забезпечити управляючі компанії, ОСББ, ЖБК та інші. Мусимо готуватися заздалегідь, аби у мороз не вирішувати цих питань поспіхом», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Встановити металеві пічки у підвалах/укриттях мають балансоутримувачі будинків, а це управляючі компанії, ОСББ, ЖБК та інші, до 1 жовтня. Зокрема, такий пункт обігріву за 4 години облаштували в житловому будинку на вул. Трильовського,8а. Як розповів представник ДСНС, правила пожежної безпеки забороняють встановлення тимчасових металевих печей, але, як виняток, допускається їх встановлення при дотриманні вимог безпеки праці.

«Металеву піч можна встановлювати на відстані від 0,7 до 1 м від горючих матеріалів. Буржуйку можна змонтувати на цеглу, закритою металом. Важливо, що на стіні має бути встановлений сповіщувач чадного газу. Відтак у приміщенні має бути прихід свіжого повітря, а дим, який буде утворюватися, має виходити через трубу назовні. Також піч не повинна стояти на шляху евакуації, її краще розмістити у якомусь кутку. Водночас у кожному підвалі має бути розміщений план підвалу і схема евакуації.

Наголошу, якщо піч буде горіти, то в цей час завжди має бути людина, яка буде за цим стежити»,- пояснив рятувальник Володимир Дубасюк.

Відтак, відповідно до сьогоднішнього рішення виконавчого комітету ЛМР, з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій у зимовий період, у межах підготовки до опалювального сезону 2022-2023 років:

Суб’єктам господарювання, керівникам медичних закладів, закладів соціальної інфраструктури, головам (керівникам) ОСББ, ЖБК, управителям, управляючим компаніям, які надають послуги з управління багатоквартирними будинками, а також співвласникам багатоквартирних будинків до 1 жовтня необхідно:

Облаштувати місця для обігріву у підвальних приміщеннях, цокольних поверхах, об’єктах укриття відповідно до вимог ДСНС та забезпечити наявність печей на альтернативному виді палива.

Створити запас такого палива, необхідний для проходження усього осінньо-зимового сезону

Розмістити план евакуації з приміщень укриттів відповідно до вимог ДСНС на кожному поверсі, дошці оголошень та при вході в укриття.

Виконати роботи з ущільнення віконних та дверних отворів у місцях загального користування у житлових будинках.

Теплопостачальне підприємство ЛМКП «Львівтеплоенерго» має забезпечити придбання обладнання на альтернативних видах палива (твердопаливні котли), електричні котли, теплові насоси, погодити закупівлю дров для формування резерву альтернативного палива для печей.

Також управління освіти спільно з ректором Львівського державного університету безпеки життєдіяльності та начальником Головного управління ДСНС у Львівській області мають запровадити уроки енергозбереження та енергоефективності у школах Львівської МТГ, та передбачити, за можливості, встановлення у шкільних укриттях засобів альтернативного опалення – металевих печей із необхідним запасом палива.

Не лише дрова: у Львові повідомили про розподіл обов'язків між владою і мешканцями до зими

Мер Львова розповів, як місто готується до зими під час війни (відео)

Садовий розповів, як організують навчання у школах із вересня

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів