Перше стаціонарне житло для вимушених переселенців облаштовують у Великих Грибовичах

11:15 25 травня 2022 р.

Фото до новини

Тимчасовий прихисток для українців, які рятуються від війни створюють на базі недобудованого народного дому у Великих Грибовичах

Це буде перший проект такого зразка на території Львівської МТГПро це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Для його реалізації місто залучило благодійну допомогу від Німецької компанії міжнародного співробітництва GIZ. Ці кошти на 50% покриють витрати на облаштування житла. В департаменті міської агломерації ЛМР пояснюють, наразі плани на велике приміщення народного дому змінилися, як і потреби воєнного суспільства. Сьогодні в пріоритеті - забезпечити тимчасовим житлом вимушено переміщених українців. І зробити це на базі народного дому цілком реально.

«Йдеться  про можливість облаштувати гідні умови для одночасного проживання від 70 до 150 осіб, насамперед матерів з дітьми. В будинку є 18 кімнат та велике приміщення, де можна розмістити їдальню, кухню та зону відпочинку. Без суттєвих перепланувань можна  зробити 8 душових та 10 туалетних кабін, 2 кімнати для прання та сушіння одягу», - наголосив директор  департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевський.  

Нагадаємо, на час приєднання грибовицької громади до Львівської МТГ приміщення народного дому було добудоване приблизно на  80-90%. Саме будівництво тривало з 2006 року.  Отримавши у  спадок  такий довгобуд, Львів поставив перед собою завдання – не лише добудувати, а також  адаптувати будівлю до сучасних темпів життя, зробивши її комфортною, багатофункціональною і максимально економною в обслуговуванні.  Окрім народного дому, тут  планували розмістити і медіатеку, філію музичної школи, офісу громади, ЦНАПУ та комерційних приміщень. Установа мала забезпечувати культурні та освітні потреби не лише для мешканців Грибович, але всього старостинського округу.

Раніше для реалізації запланованого, зокрема закінчити роботи та ввести будівлю в експлуатацію у міському бюджеті передбачали близько  8 млн грн. Ця сума є непідйомною для міського бюджету в умовах війни. Тож виконком спочатку прийняв рішення, яке дозволить департаменту міської агломерації перепланувати використання будівлі та залучити благодійну допомогу на її завершення.

«Після перемоги  народний дім повернеться до своїх безпосередніх функцій – тут працюватимуть різноманітні гуртки, ЦНАП, Офіс Львівської громади та  надаватимуть інші потрібні послуги для місцевої громади», - запевнив директор департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевський.

Нагадаємо,   у Львові облаштували вже три модульні містечка для вимушено переселених українців, де загалом живе орієнтовно 1000 людей. Всі будиночки  - подарунок від Польщі. Крім того, у місті зведуть ще дерев’яні будиночки для жінок при надії. Ці роботи фінансує Червоний хрест.

Садовий уже дає землю під будівництво житла для біженців

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів