Патрульні Львівщини проводять толерантну акцію протесту з п'ятьма вимогами

22:11 26 грудня 2021 р.

Фото до новини

Якщо держава не підвищить рівень матеріального забезпечення поліціянтів, мало хто з них працюватиме надалі.

Журналістка Вікторія Балицька опублікувала у ФБ колективний виклад позиції та вимог сотень патрульних Патрульної поліції Львівської області, які проводять цими днями акцію протесту у форматі максимальної толерантності до водіїв. Права на страйк поліцянти позбавлені за законом. Про це пише Dailylviv.com.

"Публікую без змін та вказування авторства, оскільки його як такого немає. Прошу поширювати. А до колег журналістів прохання опублікувати по можливості у своїх виданнях. Поліцейські це написали, щоб люди знали і розуміли, що відбувається", - зазначила журналістка. Вона також зазначила, що цю акцію не підтримує ніяке керівництво поліцїї: ані у Львові, ані в Києві. 

Нижче подаємо повний текст цього колективного звернення: 

«Кожного місяця звичайний патрульний заступає 15-16 разів на зміну, котрі тривають 14, а то й більше годин. За цих більш ніж півдоби йому доводиться по декілька разів переключатися з звичного оформлення порушення правил дорожнього руху, до вирішення побутових конфліктів, оформлення матеріалів дорожньо-транспортних пригод, частина з яких потребує надання домедичної допомоги, припинення адміністративних правопорушень, як-от дрібне хуліганство, порушення тиші, розпивання алкоголю в громадських місцях чи навіть порушення правил вигулу собак.              

Ми першими прибуваємо на повідомлення про кримінальні правопорушення, ганяємося за розбійниками і грабіжниками та подекуди бачимо смерті та каліцтва людей. Все це потребує психологічної витримки, знання десятків законодавчих актів, підтримання фізичної форми, вміння знайти вихід з найрізноманітніших ситуацій, багато з яких є екстремальними і потребують швидких рішень. 

Ми зустрічаємо десятки людей, які звертаються на лінію 102, вчиняють легкі правопорушення чи навіть тяжкі злочини. До кожного з них потрібно знайти підхід, зрозуміти, допомоги чи у випадку останніх - затримати. Це фізична, творча і розумова робота, і ми готові її виконувати професійно. 

Та у нас є і власні потреби, потреби наших сімей, які за зарплату, що нижча за середню у Львові, неможливо задовольнити. І зараз мова йде не про дорогий відпочинок за кордоном, посиденьки в ресторанах, нове авто чи заміський будинок. Тут йдеться про банальні речі - забезпечення нормального життя собі і своїм близьким. 

Проте кожного місяця ми отримуємо грошове забезпечення трохи більше як 13 тис.грн. , сума якого суттєво не змінювалася з 2019 року. І багато хто з нас, розуміючи відсутність перспектив, йде на більш високооплачувану та менш напружену роботу. Ті, хто не мають власного житла у місті чи околицях, не взмозі платити захмарні ціни за оренду квадратних метрів, тому вони в пошуках роботи, що не потребує прибуття на 06:30 ранку. Фактично жоден громадський транспорт не в змозі доставити тебе вчасно, а грошей на пальне та ремонт автомобіля банально не вистачає.   

Заробітна плата поліцейського потребує негайного збільшення, оскільки законом заборонено нам займатися іншою оплачуваною діяльністю, а графік роботи позбавляє нас і такої можливості фізично. Причому це підвищення не повинно бути у вигляді банальної подачки у 1-2 тисячі гривень. Лише суттєве збільшення заробітків у комплексі з іншими соціальними гарантіями, як-от пільгове кредитування житла, медичне страхування для працівників і членів їхніх сімей. 

Запровадження відповідальності за образу поліцейського та внесення змін до деяких законодавчих актів, які дозволять нам ефективніше виконувати свої обов'язки та почуватися більш юридично захищеними. 

Все це зможе припинити катастрофічний відтік кадрів з лав Патрульної поліції та Національної поліції загалом. 

Ми хочемо бути почуті, аби наші права на достойне життя, честь і гідність були аналогічними з громадянами нашої держави. 

Тому ми просимо внести зміни до постанови КМУ №988 від 11.11.2015 року, аби кожен працівник поліції міг вирахувати своє грошове забезпечення на тепер та в подальшій перспективі проходження служби. 

Прив'язати розмір посадових окладів працівників поліції до громадян для працездатних осіб, як в інших новостворених правоохоронних органах, на кшталт НАБУ, ДБР, БЕБ, та встановити на рівні не менше 6 таких мінімумів з додаванням надбавок за службу в нічний час, спеціальне звання, вислугу років та інших передбачених законом.

Дозволити поліцейським за рахунок часткової компенсації з державного чи місцевого бюджетів, відсотків по кредиту, брати іпотеку під не більше ніж 3% річних на купівлю власного житла у державних фінансових установах, як Ощадбанк та Приватбанк. 

Забезпечити поліцейських та членів їх сімей державним страхуванням життя і здоров'я. 

Такі кроки дозволять кожному з тих, що виходять на службу, сумлінно виконувати свої обов'язки, не задумуючись про благополуччя своє та своїх сімей».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів