Ковідні документи спричинять нелегальні перевезення і здорожчання приміських поїздок на Львівщині, - перевізник

17:15 21 листопада 2021 р.

Фото до новини

Скорочення кількості автобусів на приміських лініях і підвищення вартості приміських поїздок може стати наслідком безкомпромісного запровадження нових правил для пасажирів у Львівській області.

З понеділка, 22 листопада, у Львівській області всі пасажирські перевезення автомобільним і залізничним транспортом будуть здійснюватися лише за наявності у пасажирів так званих коронавірусних документів, а саме: довідки про наявність вакцинації (однією або двома дозами), негативного ПЛР або експрес-тесту зробленого не більше, ніж за 72 години до моменту поїздки, а також довідки про одужання.

Dailylviv.com поцікавився думками керівника львівського концерну "Екопастранс" Ігоря Самардака з приводу варіантів розвитку подій у приміському транспорті Львівщини: 

- Приміських маршрутів у межах концерну є більше сотні. Підприємства концерну обслуговують Жовківський, Яворівський, Городоцький, Пустомитівський напрямки приміських перевезень. Вакцинованих водіїв і тих, що перехворіли, у нас близько 65%. У концерн "Екопастранс" входять компанії "Міра", АТП 14630 і "Фіакр". На кожному з підприємств в середньому до 200 водіїв. Загалом близько 600.

Про звільнення водіїв від функцій контролера

- З самого початку пандемії я всюди писав листи, що абсурдно покладати на водія контроль за дотриманням карантинних правил перевезення. У нього своїх завдань велика кількість, тож при цьому йому аж ніяк не потрібно ще й вступати в конфлікт з пасажирами: правильні ті документи-неправильні. Зайві нервові зриви і розбірки, без сумніву, не повинні бути в інтересах водія. Тішуся, що десь, може, місяць тому внесли зміну в постанову Уряду, і відповідальність тепер буде нести пасажир. Ми вивісимо оголошення в автобусах про правила проїзду, а далі це - відповідальність кожної людини особисто і правоохоронних органів. Як вони будуть здійснювати цей контроль, це питання до них.

На початку пандемії одного нашого водія оштрафували - нібито за порушення карантинних правил перевезення пасажирів. Потім у судах виробилася така позиція - я їм вдячний за неї, що водій не може нести відповідальності у цій частині, оскільки це не передбачено Кодексом про адміністративні порушення, а не можна притягувати до відповідальності людину за те, за що вона не відповідає за законом. І в цьому аспекті не може бути підставою постанова Кабінету Міністрів. На нас інколи складають протоколи, але до цього часу ми перемагали в судах. Бо як було водію виконати ту постанову Уряду? Кожен раз зупиняти автобус і викликати наряд поліції, чи як? Не зупинятися на проміжних зупинках? Але зазвичай автобуси наповнюються на кінцевій зупинці. Ми говоримо про сільську маршрутку. Є стала кількість людей, яка їздить кожного дня - 40, 30 чи 25. Іншого варіанту у цих людей добратися немає - це єдиний для них автобус.

Про абсурдність запровадження обмежень у транспорті

- Як буде розвиватися ситуація через контроль за проїздом пасажирів? Два варіанти розвитку подій. Або це ніхто не буде виконувати. Тобто, прийняли таку нерозумну ідею на папері, аби воно так рахувалося. Це - кращий варіант. Другий варіант: якщо почнуть глобально за ці документи тероризувати, люди почнуть їздити в автобусах, бусиках, нелегально, почнуть ще більше купувати сертифікати про вакцинацію, ті, що не хочуть вакцинуватися. Але це точно не поліпшить реальний рівень вакцинації. Коли раніше було обмеження щодо доступу до якихось кінцевих пунктів - розважальних заходів, спортзалів, то це правильно. Ну, давайте невакцинованих не впускати в лікарні? Є такі речі, які не можна забороняти, бо вони - базові. Лікування, продукти харчування, транспорт. До них людина повинна мати доступ завжди, бо від цього залежить її життя. 

На мою думку, карантинні обмеження, які у нас постійно запроваджуються на транспорті, до певної міри є абсурдом. І коментувати абсурд мені важко. Пояснюю - чому. Карантинні обмеження повинні запроваджувати в будь-якому місці, але точно - не на транспорті. Транспорт повинен забезпечувати пересування людей, і це є основне завдання його. Так, потрібні антиепідемічні заходи щодо самих транспортних засобів: додаткова обробка їх, дезінфекція. Але якщо ми запроваджуємо якісь обмеження у транспорті, то це навпаки сприє збільшенню загрозливих ситуацій. Наприклад, коли ми ще раніше зменшили кількість маршрутів і обмежили кількість пасажирів, ми створили корки на зупинках. Там люди ще більше товпилися, створювалася тиснява. Це абсолютно неправильно. 

 Про кількість транспорту і цілі поїздок

- Якщо ми хочемо зменшити кількість людей, які їздять у транспорті, то ми маємо думати, як збільшити кількість транспорту і як зняти необхідність пересування для людей. Це - розумні кроки. А коли ми штучно намагаємося розсунути людей у транспорті, ми того ніколи не доможемося. Бо, наприклад, у мене є рейс з якогось села, дві машини. Людям треба все одно їхати, то куди вони подінуться? Заберіть підставу, щоб цим людям не треба було їздити, - для чого і запроваджуються у світі локдауни. Тепер уже невакцинованим не можна їхати, а якщо людина їде на вакцинацію, то як з нею бути?

Транспорт - це є соціальна складова. Транспорт має завжди працювати максимально. Якщо є необхідність, щоб люди менше їздили, то треба забрати потребу у переїздах. Бо якщо ми перетискаємо вени у транспорті, то ми робимо вибух. Або це буде на зупинках, або це буде на кінцевих (зупинках- DL). Або ми людей заженемо у неконтрольовані приватні перевезення по 20 осіб. 

А самі обмеження на транспорті як на мене придумав хтось дуже недолугий. Людина, яка не розуміє пасажиропотоки людей. Якби я зараз був у владі, на державній посаді, то я би протестував проти таких рішень аж до того, що писав би з цієї причини заяву про відставку з посади. До міністра охорони здоров'я чи міністра інфраструктури треба донести, що ми такими обмеженнями у транспорті тільки погіршуємо ситуацію. Тому що якщо в людини є потреба кудись їхати, вона все одно поїде. Питання тільки - як?

Про борги, збитки і вартість проїзду

- Перший рік карантину автоперевізники терпіли все самі. Добре, потерпимо місяць-два, а потім перекриємо. Зараз ми вже абсолютно не маємо ресурсу. Наш концерн, наприклад, має більше 5 млн реальної кредиторської заборгованості. Реальні кошти, які ми винні. Нам просто припинять постачати пальне. А збитки наші - значно більші. Тому я змушений буду реагувати: де зменшити кількість рейсів, а де підвищувати вартість проїзду. Для приміських маршрутів не потрібно погоджень з органами влади, щоб це зробити. Лише повідомити їх про це. Нема на то ради...

Пасажирів з понеділка возитимуть авто та залізничним транспортом лише за наявності одного з 3-х документів

Нові карантинні умови з 22 листопада: що зміниться для мешканців Львівщини

Ковідні документи пасажирів автобусів на Львівщині перевірятимуть на кінцевих зупинках  

Оштрафували на 17 тисяч гривень водія міжміської маршрутки , - приклад з Решетилівки

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів