Аварійних зупинок на ТЕС Західенерго побільшало у рази: Держенергонагляд назвав 10 тривожних причин

19:34 7 вересня 2021 р.

Фото до новини

Під час планової перевірки Держенергонагляд виявив 256 порушень вимог законодавства в «ДТЕК Західенерго»: на Добротвірській Бурштинській і Ладижинській теплоелектростанціях

Під час планової перевірки Держенергонагляд виявив 256 порушень вимог законодавства в «ДТЕК Західенерго», про що складено акт і видано відповідний припис, пише Dailylviv.com.

На об’єктах АТ «ДТЕК Західенерго» за сім місяців 2021 року (порівняно з аналогічним періодом 2020 року) зафіксовано аварійних зупинень на:

- Ладижинській ТЕС - 31 аварійне зупинення проти 12 (збільшення в 2,5 рази);

- Бурштинській ТЕС - 29 аварійних зупинень проти 13 (збільшення в 2,2 рази);

- Добротвірській ТЕС - 20 аварійних зупинень проти 11 (збільшення в 1,8 рази).

Насамперед, як і в попередні роки, крім заводських і конструктивних дефектів устаткування, старіння металу, дефектів монтажу та ремонту, багато відмов у роботі на електростанціях відбулося через порушення персоналом топкового і водно-хімічного режиму роботи котлів, помилкових дій персоналу, порушень вимог заводських і виробничих інструкцій, невиконання розроблених раніше протиаварійних заходів.

До значної тривалості простою блоків призвела необхідність усунення під час аварійних ремонтів значної кількості експлуатаційних дефектів: ремонтів стрічки живильників сирого вугілля, кріплення корпусів підшипників кульових барабанних млинів, регуляторів вприску, напірних коробів млинових вентиляторів, робочих колес дуттьових вентиляторів, газоходів, пилеживильників, арматури тощо.

Планова перевірка також показала, що в АТ «ДТЕК Західенерго»з організаційно-технічних заходів з підготовки до ремонту постійно не виконується вимога нормативного документа «Технічна експлуатація електричних станцій і мереж. Правила» щодо забезпечення на 80% обсягів ремонту матеріалами і запасними частинами. Не проводиться підготовка та підвищення кваліфікації експлуатуючого персоналу, персоналу підрядних організацій, які беруть участь у ремонтах і, як наслідок, неукомплектування кваліфікованим ремонтним персоналом під час виконання ремонтів. Не виявляються всі відхилення від вимог нормативно технічної документації й розпорядчих документів і недоліки при здійсненні експлуатаційно-ремонтному обслуговуванні. Не складаються та не затверджуються заходи, спрямовані на усунення виявлених недоліків і підвищення якості ремонту й експлуатації обладнання. Після виконання ремонтів не проводиться належний аналіз організації ремонтів, якості виконання ремонтів, технології виконання ремонтів.

Держенергонагляд здійснює планові та позапланові заходи нагляду (контролю), за результатами яких видаються приписи із зазначенням виявлених порушень, які необхідно усунути. Відповідно до вимог чинного законодавства всі приписи обов’язкові до виконання. Безумовне усунення всіх порушень та недоліків дозволить повноцінно підготувати об'єкти електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період та зменшити кількість аварійних відмов і зупинень.

З метою забезпечення надійного і сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України, надійного енергопостачання споживачів електричної й теплової енергії та безпеки постачання електричної енергії, виробники електроенергії та оператори системи розподілу мають завершити у строк до 15 грудня реалізацію, розроблених на підставі вимог Положення про порядок оцінки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період, заходів, спрямованих на приведення технічного стану і організації експлуатації об'єктів електричних мереж у відповідність до вимог правил та стандартів у галузі електроенергетики.

Оцінка готовності об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП проводиться для виробників електричної енергії, оператора системи передачі та операторів систем розподілу, що здійснюють ліцензовану діяльність на ринку електричної енергії.

З огляду на зазначене, для підвищення надійності роботи енергетичного обладнання українських теплоелектростанцій Держенергонагляд рекомендує:

- провести техніко-економічний аналіз ремонтного обслуговування з урахуванням аварійності після виконаних ремонтів та розробити заходи із забезпечення надійності енергетичного обладнання ефективності використання коштів, та поліпшення ремонтного обслуговування ТЕС;

- забезпечити чітке виконання вимог директивних матеріалів, місцевих інструкцій з експлуатації устаткування;

підсилити контроль за ходом ремонтних робіт, здійснюваних підрядними організаціями, підвищити вимоги до приймання найбільш відповідальних вузлів з ремонту і реконструкції;

- при модернізації або заміні основного устаткування з вичерпаним ресурсом використовувати більш досконале устаткування (або їх окремі вузли);

- підсилити контроль за веденням топкових і водно-хімічних режимів котлів при пусках та в процесі їх експлуатації;

- організувати поопераційний контроль і повузлове приймання робіт, виконаних підрядними організаціями.

Антимонопольний комітет наклав торік найбільші штрафи на компанії Фірташа і Ахметова

ЗАХІДЕНЕРГО і ще дві компанії Ахметова оштрафовано на 1 млн 700 тис грн

Компанії Ахметова, Козицького і Пінчука одержали нафтогазові ділянки на пів століття

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів