За що АМКУ оштрафував ДТЕК Західенерго майже на 173 млн грн

12:37 30 квітня 2021 р.

Фото до новини

Загалом чотири компанії з групи ДТЕК оштрафовані на понад пів мільярда гривень за порушення правил ринку.

Деякі учасники ринку енергетичного вугілля за рекомендацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості синхронно підвищували ціни в 2016-2019 роках. 

Про це повідомив Антимонопольний комітет України, пише Dailylviv

Під час розслідування справ Комітетом було встановлено, що Міністерство рекомендувало державним підприємствам підвищити граничний рівень ціни однієї вугільної продукції для потреб ТЕС і ТЕЦ до відповідного рівня. При цьому на нарадах, де звучала ця пропозиція, були присутні також представники приватних компаній – постачальників і споживачів енергетичного вугілля. Вони постачали більше 80% усього енергетичного вугілля для потреб ТЕС та ТЕЦ. 

На цих же нарадах були присутні також виробники електричної енергії (ТЕС і ТЕЦ), які споживають понад 95% усього енергетичного вугілля, що використовується для потреб цієї галузі.

Через деякий час відповідачі зазначали в угодах ціни на постачання енергетичного вугілля, схожі з тими, що визначались на нарадах у Міністерстві. Така ситуація тривала майже три роки. 

Міненерговугілля не мало повноважень рекомендувати рівень граничних цін. Адже в Україні продаж енергетичного вугілля здійснюється на ринкових умовах.

Тому Комітетом прийнято рішення, яким визнано порушення Міністерства,  що полягало у створенні умов учасникам ринку енергетичного вугілля для вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

АМКУ наклав штрафи на ДП  «Держвуглепостач», ТОВ «ДТЕК Трейдінг», АТ «ДТЕК Дніпроенерго», АТ «ДТЕК Західенерго»,ТОВ «ДТЕК Східенерго», ПАТ «Центренерго», ПрАТ «Черкаське хімволокно» у розмірі 775 483 270 грн.

Штрафи:

ДП  «Держвуглепостач» - 2 286 480 грн.

ТОВ «ДТЕК Трейдінг» - 163 448 330 грн.

АТ «ДТЕК Дніпроенерго» - 125 473 390 грн.

АТ «ДТЕК Західенерго» - 172 969 760 грн.

ТОВ «ДТЕК Східенерго» - 91 050 330 грн.

ПАТ «Центренерго» - 205 837 530 грн.

ПрАТ «Черкаське хімволокно» - 14 417 450 грн.

Нагадаємо, що компанії ДТЕК належать мільярдеру Ринату Ахметову. 

Мендель зароблятиме на каві і снеках у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги

Чотири причини для відмови у призначенні субсидій з 1 травня

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів