На Львівщині ООН дасть кожній ВПО по $80

19:19 30 березня 2022 р.

Фото до новини

За оцінками фахівців, всередині України 6,48 мільйона людей є вимушено переміщеними особами.

На Львівщину завітав Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй у справах біженців Філіппо Гранді. Сьогодні делегація ООН спільно з начальником Львівської обласної військової адміністрації Максимом Козицьким відвідала один з пунктів розміщення внутрішньо переміщених осіб, який облаштували в одному зі селищ області. Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

З перших днів війни заклад надає прихисток переселенцям, які втекли зі своїх домівок через війну. У ньому перебувають 282 людини. Як розповів директор, проживання і харчування для них безкоштовне. Окрім продовольства, заклад повністю забезпечений одягом і медикаментами. 

«Наша організація має справу з біженцями по всьому світу. Від початку війни, яку спричинила Росія, майже 4 мільйони біженців з України втекли до сусідніх країн. Для мене було важливо відвідати Львівщину, щоб підтримати місцеву владу і всіх людей, які зараз допомагають внутрішньо переміщеним особам тут. Водночас хочу дізнатись, що ще наша організація може зробити для цих людей, які є потреби. Наші зусилля зараз зосереджені на сферах захисту, житла і грошової підтримки. Ми готові й надалі допомагати тим, хто втікає від війни», – зазначив Філіппо Гранді.

Цей пункт прийому ВПО є одним зі 73 приймальних центрів, яким до цього часу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців надало допомогу на заході та в центрі України, щоб розширити їхні можливості для тимчасового розміщення переселенців. 

«Сьогодні ми відвідали заклад, який УВКБ ООН взяли під опіку. Вони забезпечують людей речами першої потреби – матрацами, ліжками, постільною білизною. Наступним кроком нашої спільної роботи стане ремонт приміщень для поселення внутрішньо переміщених осіб. Інвентаризація вже розпочалась. Не менш важливий елемент підтримки – це разова грошова допомога у розмірі близько 80 доларів для осіб, які зареєструвались як ВПО. Наголошую, що системна робота на території нашого регіону подібних благодійних організацій допоможе вирішити низку гуманітарних питань. Тому усі фонди, які також хочуть нам допомагати, прошу комунікувати безпосередньо з адміністрацією чи з ООН, щоб мати єдину базу тих, кому потрібна підтримка і хто її вже отримав», – розповів очільник Львівської ОВА Максим Козицький. 

Під час оглядин закладу представники ООН мали змогу поспілкуватись також з людьми, які знайшли прихисток на Львівщині. Як розповіла переселенка Надія, завдяки допомозі волонтерів їй разом з матір’ю і сином вдалось успішно евакуюватись з Харкова. 

«Будинки у нашому районі в Харкові постраждали внаслідок ударної хвилі від авіаційного бомбардування. Є також райони, які щоденно обстрілюють з боку Росії. Я підтримую зв’язок з друзями та колегами, які залишились у Харкові. Вони розповідають, що на околицях міста ведуться бойові дії. Наразі ми залишимось тут, за кордон не збираємось. Щиро дякуємо людям, які нам допомагають. Однак дуже сильно хочемо повернутись додому. Бажання лише одне – нехай закінчиться війна», – розповіла жінка. 

Довідково: З 24 лютого понад 3,9 мільйона біженців з України втекли до сусідніх країн. За оцінками фахівців, всередині України 6,48 мільйона людей є переміщеними особами. Близько 13 мільйонів людей перебувають у постраждалих районах або не можуть виїхати через підвищені ризики безпеки, руйнування мостів і доріг, а також через брак ресурсів.

Ранчо на Львівщини прихистило 35 біженців

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів