Львівська Політехніка прихищає вимушено переміщених осіб, багато з яких шукають у Львові роботу

13:27 9 березня 2022 р.

Фото до новини

У 21-му та 22-му корпусах Львівської політехніки приймають і розміщують переселенців.

Від 5 березня у 21-му корпусі побувало вже 100–150 осіб, а сьогодні тут перебуває кілька десятків біженців, дехто з малими дітьми. Про це розповідає комендантка 21-го та 22-го корпусів Галина Опалинська. Про це повідомив центр комунікацій Львівської політехніки, пише Dailylviv.com.

– За той час, що ми працюємо, тут було вже до 150 осіб. Хтось залишається на довше, дехто вже виселився і поїхав далі чи знайшов інше житло. Загалом у цих двох корпусах ми готові поселити 300–400 осіб. Працюємо цілодобово, тож будемо приймати тих, хто приїжджатиме. Людям надаємо постіль, матраци, вранці варили макарони, приносимо з дому хліб, печиво, багато чого привозять волонтери, загалом, що маємо – усе даємо, бо чудово розуміємо, що людям треба допомогти. Також ми хочемо встановити в корпусах пральні машинки, щоб одразу після того, як люди виїжджають, прати їхню постіль, а потім чисту давати іншим. Налагоджуємо роботу, готові багато працювати, аби якнайшвидше настав мир, – зазначає Галина Опалинська.

Уже другий день у 21-му корпусі перебуває сім’я з Ірпеня: мама, п’ятнадцятирічна донька та молодший син. Спершу вони автобусами добиралися до Білої Церкви, а звідти понад десять годин їхали поїздом до Львова. На вокзалі побачили оголошення про поселення в корпусі Політехніки, тому відразу вирушили сюди.

– Коли ми доїхали до Львова, то помітили оголошення з номером телефону, за яким обіцяли поселення. Ми відразу подзвонили, і нас поселили в цьому корпусі. Важко згадувати, як усе було на вокзалі – там дуже багато людей, чути, як хтось свариться, непросто кудись пройти, ми навіть не могли спуститися сходами з перону, бо там ніде було стати. Але розуміємо, що сюди з’їжджаються люди звідусіль, тому що у Львові спокійно. У корпусі Політехніки нас погодували, видали матраци і постіль, показали, де душ із гарячою водою. У нас було трохи їжі зі собою, але й у коридорі на столах завжди можна взяти печиво, зробити собі чай чи бутерброд, усі люди дуже гостинні та добрі до нас. Плануємо побути тут ще приблизно тиждень, а потім, можливо, поїдемо за кордон, бо нашого будинку в Ірпені вже немає… – розповідає Валерія Стецюра з Ірпеня, що на Київщині.

Сім’я Оксани Коломієць приїхала до Львова з Києва. Жінка розповідає, що дорога була дуже важкою, тому тепер вони хочуть трішки відпочити. У 21-му корпусі їх також нагодували, видали їм постіль, постійно пропонують чай чи перекуси.

– Нас прийняли дуже добре, дали матраци, постіль, облаштували «ліжка». До Львова з Києва ми їхали десять годин поїздом, прибули пізно вночі і взагалі не знали, куди йти. У поїзді було дуже багато людей, всі втікають, бо сильно налякані вибухами і стрільбою. Але у вагоні кожен намагався допомогти іншим: люди, які сиділи, мінялися з тими, хто стоїть, відпочивали по черзі, і так було до самого Львова. Далі на вокзалі нам пощастило зустріти дуже добру жінку, вона сама підійшла до нас, назвалася працівницею Політехніки і спитала, куди ми, такі розгублені, збираємося йти. Потім запропонувала їхати сюди, сказала, що в цих корпусах нас обов’язково приймуть. Ми не знаємо її прізвища, але хочемо їй щиро подякувати, бо наша сім’я сиділа на вокзалі з четвертої ранку, і ми не мали й уявлення, куди йти. Разом зі мною до Львова приїхали мій чоловік і дочка з маленьким сином, нашим внуком – 13 березня йому виповниться два місяці…Ми тільки зранку приїхали сюди і не знаємо, що робити далі, – каже Оксана Коломієць з Києва.

Багато людей, які сьогодні перебувають у 21-му і 22-му корпусах Політехніки, вже не мають свого житла в рідних містах, тому планують залишатися у Львові. Вони готові погодитися на будь-яку роботу, хочуть працювати і дуже просять повідомляти їх про можливі вакансії. Тому закликаємо кожного, хто має таку інформацію і може допомогти переселенцям у пошуках роботи, звертатися у 21-й корпус, що на вулиці Уласа Самчука. Пам’ятайте: сьогодні вашої допомоги аж ніяк не буде забагато!

Біженці у Львові: хто залишився, хто поїхав до Польщі

Прикордонна служба Польщі повідомила, скільки біженців уже прийняла сусідня держава

На Львівщині повідомили, скільки військовозобов’язаних переселенців стало на облік

Львову потрібні мобільні центри для тимчасового перебування ВПО

200 тисяч біженців: Львів перебуває на межі своїх можливостей, - мер

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів