На 8-му місяці війни податківці на Львівщині почали підказувати волонтерам

12:39 5 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Найближчим часом на офіційному вебпорталі ГУ ДПС у Львівській області і на офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook податківці обіцяють розмістити низку статей про волонтерство і оподаткування.

У Головному управлінні Державної податкової служби у Львівській області відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Волонтерство: коли немає підстав для сплати податків». На заході були присутні працівники ГУ ДПС у Львівській області, народні депутати України, волонтери – фізичні особи, представники громадських організацій і благодійних фондів, інститутів громадського суспільства, члени Громадської ради при ГУ ДПС у Львівській області.

Про це повідоимло Головне управління ДПС у Львівській області, пише Dailylviv.com.

В.о. начальника ГУ ДПС у Львівській області Андрій Щербак сказав, що ДПС ініціювала цей захід для того, щоб допомогти волонтерському середовищу з'ясувати ті питання, які виникають у нього щодо податкового законодавства з початком повномасштабного вторгнення.

«Ми розуміємо важливість сьогодні волонтерського руху. Часто від його представників виникають численні питання щодо законодавства, як і що робити. Є питання, на які можемо зараз відповісти, а є й такі, які ще не визначені законодавством», - зауважив Андрій Щербак.

Разом з керівником ДПС у Львівській області на запитання волонтерів відповідали представники структурних підрозділів податкової.

Зокрема, начальник управління електронних сервісів Тетяна Ризванюк повідомила, що ще від 2014 року діє Реєстр, у якому мають зареєструватися волонтери. Тоді вони будуть звільнені від оподаткування.

Начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Володимир Коваль зауважив, що відповідно до вимог законодавства, не оподатковуються лише кошти, які надходять на рахунок, спеціально відкритий волонтером для проведення його волонтерської діяльності.

Начальник управління адміністрування податку на прибуток неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування Наталія Чичкевич зазначила, що неприбуткова організація на період дії воєнного часу має право проводити діяльність, не пов’язану зі своєю статутною, тобто волонтерською. При цьому треба бути уважними до підтвердження статей витрат.

Відбувся діалог у формі запитань від волонтерів і відповідей на них податківців.

Зокрема, від волонтерки Наталії Ліпської, голови благодійного фонду «Крила надії», прозвучали пропозиції про те, що необхідно продовжити термін подання звітності. Лунали запитання про те, як прозвітувати, коли надавалася гуманітарна допомога на місцях безпосередньо після звільнення територій.

Чимало було запитань щодо того, які документи слід надати для звітування про свою діяльність.

На більшість запитань волонтери отримали вичерпну відповідь податківців. З деяких запитань, які потребували детальнішого вивчення, домовилися отримати безпосередні відповіді згодом.

Були і такі запитання, які потребують врегулювання на законодавчому рівні. Тому слід очікувати прийняття відповідного законопроєкту, який зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді України.

Найближчим часом на офіційному вебпорталі ГУ ДПС у Львівській області і на офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook податиківці обіцяють розмістити низку статей про волонтерство і оподаткування.

Перша підказка від  ГУ ДПС у Львівській області про те, що реєстрація волонтерства спрощує і узаконює надання вами допомоги:

Якщо маєте намір стати волонтером і надавати волонтерську допомогу Збройним Силам України і особам, які постраждали внаслідок агресії росії, слід зареєструватися волонтером.

Податкова служба здійснює формування та ведення Реєстру волонтерів.

Для включення до Реєстру волонтерів, благодійник – фізична особа подає заяву, копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію і номер паспорта та довідку з банку із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності.

Заява про включення до Реєстру подається за формою № 1-РВ та може бути подана особисто до будь-якого органу ДПС. Якщо заяву подавати через уповноважену особу чи поштою – то лише за основним місцем обліку фізичної особи - благодійника. У разі подання документів поштою підпис фізичної особи - благодійника на заяві та копія довідки про відкриття рахунка фізичною особою, що призначений для здійснення благодійної діяльності, мають бути завірені нотаріально.

Включення до Реєстру волонтерів здійснюється впродовж одного робочого дня. Кошти, отримані на такі рахунки, не включатимуться до загального оподатковуваного доходу фізичної особи – волонтера.

Детальніше: наказ Міністерства фінансів України від 30.10.2014  № 1089 “Про затвердження Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції”.

Волонтери у Львові почали роботу над змінами до законів: для прозорого регулювання діяльності і захисту від провокацій

Обшук у відомого волонтера Святослава Літинського. Його дружину забирає швидка (відео)

Обшуки проводять також у партнера Літинського - Назарія Островського

Козицький відреагував на обшуки в Літинського

Сьогодні суд у Львові обере відомому художнику Олесю Дзиндрі запобіжний захід

Художнику Олесю Дзиндрі і волонтеру Юрію Музичуку заборонили виїзд за кордон

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів