Львівгаззбут - серед 16-ти компаній-боржників Нафтогазу, які користуються брендом РГК

18:44 25 січня 2021 р.

Фото до новини

25 січня НАК «Нафтогаз України» назвав усі 16 збутових компаній-користувачів бренду РГК, які заборгували з серпня 2020 року майже 13 млрд гривень.

Про це Група Нафтогаз повідомила у ФБ, пише DailyLviv.

Сьогоднішнє повідомлення є фактично "інформаційною помстою" РГК Дмитра Фірташа за офіційне спростування, яке Нафтогаз України змушений був розмістити на своїй сторінці, виконуючи рішення Господарського суду Києва від 8 грудня 2020 року.

Під фото до цього повідомлення є напис: "Борг у 13 млрд грн не щезне, навіть якщо суд забороняє нам говорити три літери". Під трьома літерами автори, мабуть, мають на увазі абревіатуру РГК. 

Нижче подаємо повний текст повідомлення Групи Нафтогаз:

"Чи має «Регіональна газова компанія» стосунок до боргу збутових підприємств, якими володіють 16 операторів газорозподільних мереж?

У вересні 2020 року Група Нафтогаз повідомила, що 16 газзбутів із серпня припинили розраховуватись за газ, отриманий у рамках ПСО  (Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів). У тексті Група Нафтогаз використала термінологію з моніторингу НКРЕКП https://cutt.ly/0j1aDJA.

НКРЕКП, яка моніторить енергетичні ринки, у моніторингу ринку за ІІ квартал 2020 року зазначила: «близько 70% обсягів постачання природного газу населенню здійснювалось постачальниками, контрольні пакети акцій (часток, паїв) яких є власністю операторів ГРМ (об’єднаних під брендом «Регіональна газова компанія» 5 ) (далі – постачальники РГК)». 

НКРЕКП посилається на дані сайту 104.ua, який вказує, що 20 облгазів є користувачами бренду РГК.

Господарський суд міста Києва дійшов висновку, що дані НКРЕКП, яка є державним регулятором в секторі енергетики, - це не факт, а оціночне судження. Тому що регулятор застосовує слова «за оцінкою НКРЕКП» https://cutt.ly/aj1o3RV.

Проте питання обсягу боргів постачальників та рівень їх розрахунків за газ із «Нафтогазом України» у цій справі не досліджувалося.

Також, як справедливо суд звернув увагу, Нафтогаз не назвав безпосередньо юридичних осіб-боржників, які мають юридичне зобов’язання здійснити оплату за газ, отриманий від Нафтогазу за умовами ПСО.

Виправляємось і уточнюємо, що, за відкритими джерелами сайту 104.ua, брендом РГК користуються 20 газорозподільних компаній (ПАТ "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Дніпрогаз", "Дніпропетровськгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Криворіжгаз", "Львівгаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Харківгаз", "Тисменицягаз", "Харківміськгаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз").

З них 16 операторів ГРМ одноосібно володіють 16 постачальниками газу: тов «Вінницягаз збут», «Волиньгаз збут», «Дніпропетровськгаз збут», «Житомиргаз збут», «Закарпатгаз збут», «Запоріжгаз збут», «Івано-франківськгаз збут», «Київоблгаз збут», «Львівгаз збут», «Миколаївгаз збут», «Рівнегаз збут», «Сумигаз збут», «Харківгаз збут», «Хмельницькгаз збут», «Чернівцігаз збут», «Чернігівгаз збут».

Борг цих 16 збутових компаній за газ перед НАК «Нафтогаз України» сягає майже 13 млрд грн.

Додамо, що з серпня 2020 року ці підприємства припинили погашати свої борги за отриманий за умовами ПСО природний газ".

У Львівській облраді хочуть передати газотранспортні мережі у власність громад

Компанія Фірташа вимагає компенсації за газовий тариф 6,99 грн і вільного доступу до запасів Укргазвидобування

Львівгаз повідомив, скільки платитимуть за доставку газу ті, хто його не використовує

Нацкомісія не змінила для Львівгазу тариф на доставку. Він майже вдвічі вищий за минулорічний

Львівгаз виправдовується: щороку він виявляє лише плюс-мінус 300 втручань у лічильники

У ВР вимагають негайно перевірити Львівгаз через масові штрафи за нібито втручання споживачів у лічильники

Як виросли тарифи облгазів на розподіл газу у 2020-2021 (кількість абонентів та власність)

300 планових перевірок і позбавлення ліцензій готує облгазам і збутовикам НКРЕКП (відео)

Антимонопольний комітет розпочинає справи щодо газопостачальних компаній через завищені ціни на газ для населення

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів