Компанія Фірташа вимагає компенсації за газовий тариф 6,99 грн і вільного доступу до запасів Укргазвидобування

13:35 25 січня 2021 р.

Фото до новини

Державне регулювання ціни на газ для населення, запроваджене Кабінетом міністрів до кінця опалювального сезону, є політичним, а не економічним рішенням.

Про це заявив голова компанії "Йе енергія" Артем Компан в інтерв'ю ЕП, пише DailyLviv.

РГК Дмитра Фірташа здатна генерувати до 100 млрд грн доходів на рік, тому Артем Компан, який у цій групі відповідає за продаж газу - структура "Єгаз", яка у 2020 році перейменована на "Йе енергія", буде оскаржувати рішення Кабміну про обмеження з 1 лютого 2021 року ціни за кубометр газу до 6,99 грн без ПДВ. Платіжки за лютий споживачі газу одержать у березні. 

Урядовий тариф 6,99 – це така собі "святкова акція", яка закінчиться вже у квітні, а потім почнуться будні з ціною під 10 грн за куб м, вважає Артем Компан, керівник "ЙЕ Енергія", яка працювала на ринку з 2013 року під брендом "РГК ТРЕЙДІНГ". 

- Держава не вперше вдається до такого регулювання ціни. У січні 2020 року Кабмін вже зобов'язував всіх приватних постачальників змінити ціну. Це призвело до формування збитків, які вже пред'явлені державі. Зараз щодо них йде суд. За сьогоднішньої ситуації нами ще не прийнято рішення, але ми будемо готові озвучити його найближчим часом, - заявив Артем Компан в інтерв'ю Економічній правді.

Різницю ціни на природний газ у "Нафтогазу України" і РГК ("Йе енергія") Артем Компан пояснив так:

- По-перше, "Нафтогаз" має великі запаси імпортного газу, які сформовані ним за гроші платників податків. По-друге, "Нафтогаз" володіє 70% газу українського видобутку за рахунок прав на "Укргазвидобування". Цей "мікс" дозволяє йому мати дешевий ресурс. У нас немає доступу до ресурсу "Укргазвидобування" на зрозумілих умовах оплати, тому ми продовжуємо боротися за те, щоб доступ до українського ресурсу був рівним для всіх постачальників.

Ці місяці ми працювали за контрактами з європейськими постачальниками. Тому щойно на світових ринках ціни на газ почали зростати, то наша ціна для кінцевого споживача почала підвищуватися, а у "Нафтогазу" вона застопорилася на певному рівні. Я б назвав цей рівень "політичним", тому що він не відповідає ринковим тенденціям.

Компанія-продавець газу Дмитра Фірташа вимагатиме від держави компенсації за збитки від запровадження регульованої державою ціни 6,99 грн. Ця компанія зараз бачить 2% споживачів, які переходять від неї до "Нафтогазу Україна". Це 150-200 тисяч клієнтів. 

Яка точна кількість клієнтів є зараз у "Нафтогазу України" і РГК ("Йе енергія"), Артем Компан не знає, тому Асоціація постачальників енергоресурсів замовила з цього приводу аудит. 

Львівгаз - третій за дохідністю у групі компаній Фірташа

Нацкомісія не змінила для Львівгазу тариф на доставку. Він майже вдвічі вищий за минулорічний

У ВР вимагають негайно перевірити Львівгаз через масові штрафи за нібито втручання споживачів у лічильники

Львівгаз виправдовується: щороку він виявляє лише плюс-мінус 300 втручань у лічильники

Як виросли тарифи облгазів на розподіл газу у 2020-2021 (кількість абонентів та власність)

Нафтогаз України восени спаплюжив репутацію ТОВ Регіональна газова компанія

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів