У Львівській облраді хочуть передати газотранспортні мережі у власність громад

15:07 25 січня 2021 р.

Фото до новини

А також відкликати ліцензії в тих газопостачальників, які встановили найвищу спекулятивну маржу задля отримання надприбутків в умовах карантинних обмежень і зменшення доходів громадян.

У Львівській облраді зареєстровано проєкт рішення з пропозицією - націоналізувати підприємства, які транспортють газ і є монополістами в галузі, та передати газотранспортні мережі в спільну власність тергромад , а також - змінити механізму формування ціни на газ для побутових споживачів, де в основі ціни має бути собівартість видобутку газу на території України.

Інформація про це є на сайті Львівської обласної ради, пише DailyLviv. Засідання сесії ЛОР заплановане на початок лютого. 

Для цього у проєкті рішення запропоновано заслухати керівника департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської обласної державної адміністрації та керівників АТ «Львівгаз» і ТОВ «Львівгаз збут» щодо формування тарифів на газ для населення у Львівській області у 2021 році.

Правовою підставою для такої пропозиції є пункти 21, 28, 30 і 37 частини першої та другої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і висновок постійних комісій з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу і з  питань розвитку місцевого самоврядування.

У проєкті рішення, зокрема, запропоновано звернутися до Міністерства енергетики України та НКРЕКП щодо перевірки всіх газопостачальників у Львівській області, які мають найвищі тарифи на газ і  на транспортування газу, а також відкликати ліцензії в тих газопостачальників, які встановили найвищу спекулятивну маржу задля отримання надприбутків в умовах карантинних обмежень та зменшення доходів громадян.

Крім того, міністерству запропоновано змінити механізм формування ціни на природний газ для побутових споживачів, у якому за основу беруть ціну на німецькому хабі NGG, на варіант, де в основі ціни є собівартість видобутку газу на території України «плюс» регульовані податки і збори «плюс» нормативний прибуток (покриття інвестиційних видатків на розвиток галузі та підприємств).

У проєкті також запропоновано  Кабінетові Міністрів України націоналізувати підприємства, які здійснюють транспортування газу і є монополістами в галузі, та передати газотранспортні мережі в спільну власність територіальних громад.

А управлінню майном спільної власності Львівської обласної ради  - доручити разом із виконавчими органами сільських, селищних, міських рад Львівщини розробити механізм отримання (передання) у спільну власність територіальних громад Львівської області і комунальну власність територіальних громад газотранспортних мереж, які розташовані на території Львівської області.

Окремий пункт містить звернення до управління Служби безпеки України у Львівській області щодо перевірки можливих неправомірних дій, спрямованих на підрив державної безпеки, шляхом заволодіння стратегічно важливими підприємствами монопольного типу з метою спекулятивного отримання надприбутків та створення соціальної напруги в області.

Нагадаємо, що на початку січня екскерівник АТ "Львівгаз" заявив, що Львівська ОТГ може повернути собі газові мережі, щоб зменшити тарифи для населення. На це потрібна лише політична воля, вважає Юрій Войсович. 

Компанія Фірташа вимагає компенсації за газовий тариф 6,99 грн і вільного доступу до запасів Укргазвидобування

Львівгаз повідомив, скільки платитимуть за доставку газу ті, хто його не використовує

Нацкомісія не змінила для Львівгазу тариф на доставку. Він майже вдвічі вищий за минулорічний

Львівгаз виправдовується: щороку він виявляє лише плюс-мінус 300 втручань у лічильники

У ВР вимагають негайно перевірити Львівгаз через масові штрафи за нібито втручання споживачів у лічильники

Як виросли тарифи облгазів на розподіл газу у 2020-2021 (кількість абонентів та власність)

300 планових перевірок і позбавлення ліцензій готує облгазам і збутовикам НКРЕКП (відео)

Антимонопольний комітет розпочинає справи щодо газопостачальних компаній через завищені ціни на газ для населення

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів