Лідери ЄС домовилися про ембарго на нафту з росії. Є винятки

09:46 31 травня 2022 р.

Фото до новини

Європейський Союз подолав опір кількох держав-скептиків та ухвалив політичне рішення про запровадження нафтового ембарго проти Росії.

Про це оголосили в ніч на вівторок президент Європейської ради Шарль Мішель та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент "Європейської правди", пише Dailylviv.com.

Шарль Мішель підкреслив, що рішення ухвалене консенсусом, тобто об’єднало усі держави ЄС. Як відомо, Угорщина до останнього опиралася запровадженню такої заборони, але на особистій зустрічі Євроради дала на неї згоду.  

"Ми хочемо зупинити російську машину війни, зупинити фінансування російської агресії за допомогою тиску на Кремль, і сьогодні Європейська рада погодила шостий пакет санкцій, який включатиме також заборону на імпорт нафти з РФ з тимчасовим винятком для трубопровідних постачань", - повідомив Мішель.

За його словами, навіть з цим винятком нафтове ембарго буде болючим для РФ, бо "відразу зачепить 75% російського нафтового експорту в Європу та 90% - до кінця року".

Урсула фон дер Ляєн також підкреслила, що частина ембарго не набуває чинності невідкладно.

"Рада ЄС тепер зобов’язана фіналізувати рішення, яке зупинить 90% російського нафтового експорту до ЄС до кінця року. І ми невдовзі повернемося до питання 10 %, які лишилися", - пояснила вона. За процедурами ЄС, рішення саміту мають бути юридично впроваджені окремими рішеннями Ради ЄС, які деталізують процедуру набуття чинності.

Необхідно зауважити, що нафтопровідна нафта становить 30%, а не 10%, імпорту до ЄС. Однак дві держави Євросоюзу, що отримують російську трубопровідну нафту, Польща та Німеччина, погодилися добровільно зупинити також і ці постачання. "Це дає нам впевненість, що постачання північною гілкою нафтопроводу "Дружба" зупиниться до кінця року", - заявила фон дер Ляєн.

Повна заборона на експорт нафти: шостий пакет санкцій ЄС проти росії

Росія подвоїла доходи від експорту енергоносіїв з початку вторгнення в Україну

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів