Гефсиманія - Сафо: 6 грудня Західний апеляційний господарський суд вирішить долю 130 м кв

16:35 3 грудня 2021 р.

Фото до новини

У церкві “Гефсиманія” розкритикували аргументи підприємства “Сафо”, викладені у відзиві на апеляційну скаргу євангелістів щодо використання спірної ділянки землі.

Бізнесмен, який судиться із церквою за «проїзд для пожежної машини», насправді має повноцінний заїзд на своїй території. Невідповідність картам і планам міста, неточні заміри під час експертизи, некоректне трактування постанов Львівської міської ради і безліч неправдивих фактів – ось що побачили юристи-представники церкви в аргументах свого опонента, пише Dailylviv.com.

24 листопада Західний апеляційний господарський суд мав продовжити розгляд земельної суперечки між Християнською Євангельською Церквою «Гефсиманія» і ТОВ «Сафо». Як  інформував Dailylviv.com, попереднє засідання відбулось 8 листопада і супроводжувалось мирним мовчазним протестом вірян під будівлею суду. «Гефсиманія» оскаржувала рішення судді Господарського суду Львівської області Ольги Щигельської, яке дає право сусідам-бізнесменам на сервітут (спільне користування землею). Своєю чергою, адвокат «Сафо» подав відзив на апеляційну скаргу ХЄЦ «Гефсиманія». Колегія суддів дала представникам церкви час для вивчення цього документу і наступне засідання призначила спочатку через 16 днів - на 24 листопада 2021 року о 14:30, а згодом - перенесла його на 6 грудня об 11:20. 

З відзивом у "Гефсиманії" ознайомились оперативно дали чітку відповідь. 

- Відзив ТОВ «Сафо» повністю ігнорує об'єктивну дійсність, - каже адвокат Юрій Стех. – Ми знайшли у ньому принаймні 10 пунктів, з якими категорично не можна погодитись. 

Насамперед, за словами адвоката, ТОВ "Сафо" ніколи не зверталося до власника земельної ділянки (а нею є Львівська міська рада) про встановлення на земельній ділянці, якою користується «Гефсиманія», безоплатного земельного сервітуту. А це є найпершою необхідною передумовою звернення до суду з позовною вимогою про встановлення земельного сервітуту в судовому порядку.  

Крім того, «Сафо» неправильно тлумачить  ухвалу ЛМР від 09.07.2009 року №2816, яка надає доступ до земельної ділянки лише церкві для її для потреб. В іншій ухвалі, №2816  від 2009 року, також немає жодного натяку на «спільний заїзд», як того хотів би опонент. До того ж, на актуальних  планах, схемах, картах Львівської міської ради, розроблених на підставі Генерального плану Львова (вони є в матеріалах справи) жодного «спільного проїзду» не існує. 

Аргументи «Сафо» про те, що цей проїзд вкрай необхідний для безпеки, аби на територію їхнього готелю могла проїхати пожежна машина, у «Гефсиманії» вважають надуманими. Адже такий проїзд «Сафо» має і на власній території. За документами буцімто ні, оскільки ширина цього проїзду становить лише 3,28 м, а за нормами потрібно 3,5 м. Але в реальному житті він становить завширшки 4,34 м – про це свідчить топографо-геодезичне знімання. А отже, ТОВ «Сафо» може сміливо обійтися власним заїздом, без використання земель сусідів. 

Звідки взялась така різниця у замірах? У «Гефсиманії» стверджують, що судовий експерт Бутакова М.А. і директорка ТОВ "Сафо" Вязовченко Т.М. вказали менше число на ситуаційному плані, щоб ввести в оману суд першої інстанції. І саме такими даними керувалась суддя Щирецька, виносивши рішення на користь «Сафо». В «Гефсиманії» також наголошують, що «необхідність проїзду пожежних машин» і право сервітуту – це взагалі різні речі, адже сервітут дозволяє пересуватися територією церкви не лише спецтехніці, а й працівникам, клієнтам, і взагалі будь-яким стороннім особам, які хочуть відвідати «Сафо».

Між тим, ця земельна ділянка видавалась для потреб церкви, у тому числі й духовних: проведення обрядів, богослужінь. То як це поєднати? 

Є ще цілий ряд моментів, які церква проситиме суд взяти до уваги. 

Наприклад, у матеріалах справи не міститься жодного доказу того, що ТОВ "Сафо" на прилеглій до земельної ділянки ХЄЦ «Гефсиманія» справді веде будівництво готелю. Крім того, право сервітуту на земельну ділянку, яка перебуває у власності ЛМР і в користуванні ХЄЦ «Гефсиманія», не зареєстровано у Державному реєстрі прав на нерухоме майно. 

Важливо й те, що у Львівському окружному адміністративному суді перебуває на розгляді адміністративний позов від 22.05.2020 року ХЄЦ «Гефсиманія» до ГУ ЦДЗК у Львівській області (де третьою особою є – ЛМР) про визнання неправомірними дій по внесенню недостовірної інформації інформації до земельного кадастру щодо сервітуту. 

 Позицію церкви цілком підтримують у мерії міста.  

- У користуванні Християнської Євангельської Церкви "Гефсиманія" є земельна ділянка, яку їй передали на підставі ухвали Львівської міської ради 2009 року, – коментує ситуацію Ольга Гордєєва, провідний спеціаліст відділу правової експертизи земельних питань юридичного департаменту Львівської міської ради. – У цій ухвалі (в додатках) прописано, що частина земельної ділянки мала би бути для спільного користування, для загального проїзду. Там ідуть мережі, не можна їх загромаджувати, має бути доступ до комунікацій, пожежна щоб могла заїхати. Земля загального користування такого плану не може бути надана або одним, або іншим. Її не можна загромаджувати, забудовувати, створювати якісь перешкоди. Має бути вільний доступ. Таке застереження прописане у цій ухвалі. 

 Ольга Гордєєва підтверджує слова адвоката «Гефсиманії» про те, що дозволу на проїзд, а точніше – права сервітуту на чужу земельну ділянку у мерії ніхто ніколи не оформляв. 

- Тепер «Сафо» у судовому порядку хоче встановити земельний сервітут,  а Львівська міська рада підтримує позицію відповідача – церкви "Гефсиманія", оскільки підприємство «Сафо» захотіло використовувати цей проїзд для себе, – пояснює юристка. – Але підприємство «Сафо» має для проїзду свою ділянку, її площа дозволяє це. Але, я так розумію, що вони хочуть мати доступ до своєї ділянки, своїх приміщень з усіх боків. Мова йде про готель, що там він мав би бути, чи вже є на сьогоднішній день. Хоча документів до позовної заяви не надавалося щодо цього виду діяльності цього підприємства. Тепер у судах є 6–7 справ з цього земельного приводу, одна випливала з іншої. Нормального співіснування між сусідами немає. То що кому належить насправді? За інформацією Львівської міської ради, релігійна громада християнської євангельської Церкви «Гефсиманія» за адресою вул.Кульпарківська, 65 одержала для обслуговування церкви 0,15 га (у тому числі 0,013 га або 130 квадратних метрів для спільного проїзду). Ухвалою Львівської міської ради № 4887 від 04.04.2019 року надано релігійній громаді Християнської Євангельської Церкви «Гефсиманія» дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,0187 га для обслуговування будівлі церкви. Товариству з обмеженою відповідальністю «Сафо» належить на праві приватної власності земельна ділянка площею 0,0837 га. «Сафо» також є власником будинку загальною площею 608,4 кв.м. з приналежними до нього будівлями та спорудами.

На чий бік стане суд і чи завершиться, нарешті, цей багаторічний конфлікт, наразі невідомо. Пастор церкви Валерій Марченко каже, що у «Гефсиманії» сподіваються на законне і чесне рішення Західного апеляційного господарського суду. Але у будь-якому випадку здаватися не збираються.  

 - У разі задоволення апеляційної скарги і визнання неправомірною ухвали судді Господарського суду Ольги Щигельської, дякуємо у молитві Богу та йдемо на наступні 4 судові позови. А якщо ця ухвала залишиться в силі – молимось і продовжуємо пошук законного і справедливого рішення у вищих інстанціях. Світло все одно перемагає темряву. Правда та істина все одно переможуть хитрощі, лукавство, брехню. Бог переможе будь-які тимчасові витівки лукавого, хоч яких би людей диявол не використовував, –  сказав пастор. 

Нагадаємо, що Міжнародний круглий стіл з питань релігійної свободи аналізуватиме у Вашингтоні багаторічний львівський конфлікт між церквою «Гефсиманія» і ТзОВ «Сафо». Він дасть оцінку діям суддів, посадовців і підприємців, причетних до цієї справи.

Відповідного листа-звернення про розгляд цієї справи скерував до США зі Львова Сергій Косяк - представник американської правозахисної організації «LYNC» і президент ГО «Міжнародний центр допомоги». Підписали цього колективного листа представники майже всіх християнських церков у Львові.

Експертиза – фальшива? У Львові мовчки пікетували апеляційний госпсуд на підтримку церкви, в якої забирають землю

Хто зі Львова може потрапити до списку Магнітського за переслідування релігійної громади (відео)

У Львові релігійна громада пікетувала Господарський суд через те, що він забрав землю у церкви для готельєра (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів