У Львові релігійна громада пікетувала Господарський суд через те, що він забрав землю у церкви для готельєра (відео)

22:01 30 серпня 2021 р.

Фото до новини

Рішення суду люди вважають незаконним, а суддю Ольгу Щигельську, яка його виносила, звинувачують у змові з бізнесменами-готельєрами.

Сьогодні, 30 серпня, Господарський суд Львівської області поставив свою крапку у багаторічному земельному конфлікті між Християнською євангельською церквою «Гефсиманія» та львівською фірмою «Сафо», пише Dailylviv.com. У суді відбулось останнє засідання - про розподіл коштів за судові витрати. Суд постановив, що церква мусить сплатити усі витрати, пов’язані з цією судовою справою.  

Нинішня акція пікетувальників стала реакцією на рішення Господарського суду від 9 серпня про те, що частина ділянки на вул. Кульпарківській, 65 у Львові, через яку тривав спір і було проведено загалом аж сім судових засідань, належить «Сафо», а «Гефсиманія» не може мати до неї жодних претензій. 

Представники євангельської церкви із такою позицією судді Ольги Щигельської категорично не згідні. Вони вважають, що землю у них забрали незаконно. «Ні рейдерству і суддівському свавіллю!», «Рішенням судді рейдери відрізають частину ділянки «Гефсиманія»!» - з такими плакатами люди вийшли під стіни Господарського суду Львівської області.

- Наші сусіди-бізнесмени подали до суду з вимогою, щоб їм дозволили їздити по нашій землі, бо вони будують готель і їм потрібен ще один вихід, - розповів журналістам старший пастор церкви «Гефсиманія» Валерій Марченко. -  Суддя прийняла рішення на їхню користь, хоча була проведена експертиза, наші адвокати надали всі необхідні документи. Від першого засідання пані Щигельська була на боці «Сафо», це дуже добре було видно. Крім того, на нас і на Львівську міську раду (вона виступає третьою стороною у справі) подали заяву. І тепер ми мусимо відшкодувати їм ще й усі судові витрати, хоча це у нас забрали нашу землю. Судді і рейдери стали на одну планку. Це катастрофа! У Львові ще такого не було: щоб «віджимали» землю у церкви.  

За словами Валерія Марченка, цей «повзучий» конфлікт триває вже багато років. Метр за метром, ділянку за ділянкою, «Сафо» відсуджувало у церкви землю для своїх потреб. Спочатку 600 кв м, коли церква ще була на стадії оформлення. Потім - ще 23 «квадрати», ще 15, ще 123… Рейдери тільки й очікують моменту, аби збільшити собі земельну площу під готель.  

Загалом історія цього протистояння така. На початку 2000-х років «Гефсифанія» оселилась поруч із «Сафо», отримавши ділянку від колишнього заводу «Кінескоп». Адвокати за всіма правилами розробляли, узгоджували, підписували технічну документацію. А коли готові, затверджені, узгоджені з усіма службами ЛМР і підписані керівниками ЛМР документи на ділянку площею 600 кв.м подали на затвердження сесії ЛМР, виявилось, що власниця фірми «Сафо» Тетяня В’язовченко якимось чином цю землю вже приватизувала. 

Далі - нелегкий 2007 рік, коли керівник земельного відділу повідомив Валерію Марченку, що для сусідів немає доїзду пожежної техніки до їхньої ділянки. 

- З нашого дозволу, тільки якщо у майбутньому буде наша згода, то 130 метрів рекомендовано на встановлення сервітуту (спільного користування). Так і була затверджена ділянка: 1500 м.кв. для обслуговування церкви і ще 130 кв.м – у загальному користуванні. Але, отримавши державний акт на землю, ми дізнались, що ніякого сервітуту немає - для ТзОВ «САФО» і Тетяни В’язовченко також виготовлявся документ. Як на мене, це подібне на корупційну змову, - пояснює пастор. 

Найгірше, за словами Валерія Марченка, почалось у листопаді 2018 року, коли ввечері екскаватор будівельників почав рити траншею і робітники одразу заливали фундамент та ставили стовпчики для паркану. Тоді екскаватор також розірвав водогінну трубу, вода залила церковний двір, вірянам довелось викликати поліцію і відповідні комунальні служби. Але самовільно встановлений фірмою «Сафо» паркан так і не знесли. 

Далі – вже у лютому 2019 року - ТзОВ «Сафо» подало позов на церкву, що не може їздити територією «Гефсифанії»,аргументуючи вимогу тим, що є сервітут. Але у квітні 2019-го церква замовляє витяг про земельну ділянку і знаходить у ньому підробку.  Буцімто сервітут на право проїзду цим шляхом таки існує, але коли і ким він встановлений, хто давав згоду, де зареєстрований – загадка. Бо у витягу з реєстру майнових прав такої інформації не існує. Та й у Львівській міській раді про цей сервітут також нічого не знають. 

- Попри всі ці факти, які ми підтвердили документально, суддя Щигельська повністю задовільняє позов ТзОВ «Сафо», - каже пастор. – Акт судової експертизи, лист ЛМР і документація не стали для неї аргументами, що тут щось не так. У такій ситуації, я вважаю, простежується корупційна складова. І це ганьба для нашого суду. Прикро, коли рейдери не гребують навіть церковною землею, а суддя підтримує їх. 

Попри програну справу, представники «Гефсифанії» не здаються і сподіваються добитися рішення справи на свою користь в апеляційному суді. 

- Ми вже подали апеляцію, адже не сумніваємось, що правда на нашому боці, - повідомив Валерій Марченко. 

Про правоту у цьому спорі євангельської церкви «Гефсиманія» кажуть і представники інших релігійних громад, які прийшли з підтримкою на пікет. Голова ГО «Фонд захисту сім’ї» Олександр Савченко вважає, що в Україні має діяти верховенство закону, але, на жаль, у більшості випадків усе вирішують гроші. 

- Ми не можемо сьогодні знайти справедливості у судах без пікетів, мітингів, демонстрацій, майданів… І це дуже сумно. Хотілося б, щоб суди виносили рішення згідно із законодавством, - резюмував Олександр Савченко. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів