Газ по 50 тис грн для населення: Оператор ГТСУ попереджає Уряд і Президента

12:04 27 грудня 2021 р.

Фото до новини

Нафтогаз України не виконує обв'язки ПСО і відбирає той транзитний газ з Росії, що призначений для країн Європи.

 

Про це Уряд і Президента офіційно повідомив Оператор газотранспортної системи України, який буде змушений купувати газ на ринку по 50 тис грн за тисячу кубометрів. Колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко оприлюднив у ФБ лист Оператора ГТС України, пише Dailylviv.com: "Нарешті Оператор ГТС набрався мужності та сповістив Уряд та президента стосовно величезних проблем на газовому «ринку».

По-перше, він підтвердив очевидний дисбаланс газу в 1,5 млрд кубів на січень-лютий-березень і попередив про можливі наслідки.

По-друге, він попередив про те, що його штучно заганяють в борги механізмом ПСО, що неминуче стане підставою для звинувачень в транзитній нездатності з боку Газпрому.

До речі - мав би це зробити ще три місяці тому! А не підлаштовуватися під «кураторів».

Оператор ГТС України повідомив Уряд і Президента про те, що НАК "Нафтогаз України" як постачальник останньої надії здійснює постачання газу не з власних ресурсів, а за рахунок відбору газу в Оператора ГТС - з газотранспортної системи. Через це невдовзі складеться ситуація, за якої Оператор ГТС змушений буде купувати газ на ринку по 50 тис грн за тисячу кубометрів, щоб за рахунок нього виконувати транзитну угоду з російським "Газпромом".

Нагадаємо, що поточна транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ПАТ «Газпром» укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання "Газпромом" потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м на добу) у 2020 році та по 40 млрд куб. м (110 млн куб. м на добу) у 2021-2024 роках.

PSO (Public Service Obligation, ПСО)  – термін, запозичений з законодавчої бази Європейського Союзу, Визначається як зобов'язання, покладене на організацію законодавством або договором надання послуги, що становить загальносуспільний інтерес.

Львівгаз у 2022 році братиме дорожче за доставку газу

У Львові населення платитиме за теплопостачання найменше, але дорого

Замість газу Україна транспортуватиме в Європу водень

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів