Київ може дозволити Газпрому окупувати Україну через нову фірму-прокладку

18:06 18 січня 2021 р.

Фото до новини

На найвищому рівні розпочалася третя фаза гібридної війни під назвою «повернення України в російське газове річище». Суть її проста: фінансові бонуси дістаються конкретним персоналіям і приватним компаніям, а відповідальність і борги – державі.

Як повідомила 15 січня народний депутат від «Європейської солідарності» Ірина Іонова, більше половини часу з 6-годинної зустрічі 12 січня радники голів «Нормандської четвірки» Андрій Єрмак з Офісу президента Володимира Зеленського та Дмитро Козак з адміністрації Владіміра Путіна присвятили обговоренню питань відновлення прямого постачання «Газпромом» газу в Україну.

Про це розповідає у матеріалі "Назад у майбутнє: чи стане знову Україна вотчиною російського «Газпрому». І до чого тут черговий «тарифний майдан» журналістка Інна Коваль з Mind, пише DailyLviv.

Ще рік тому українські експерти отримали всі підстави вважати, що Зеленському з Єрмаком було запропоновано відновити стару газову «схему» на кшталт «РосУкрЕнерго», тільки вже з новими акціонерами. Суть її проста: фінансові бонуси дістаються конкретним персоналіям і приватним компаніям, а відповідальність і борги – державі.

Президент в Україні, за усіма законами та посадовими обов’язками, не має права встановлювати тарифи на енергопостачання. Проте він зобов’язаний контролювати регуляторні структури, як-от Нацкомісія з питань енергетики та комунальних тарифів чи Антимонопольний комітет. Саме ці держустанови мають наглядати за тим, щоб на ринку не було монополій, картельних змов і дій, що становлять загрозу незалежності країни. Однак є підстави вважати, що президент зі своїми обов’язками не впорався.

Зараз НКРЕКП та АМКУ перевірятимуть, хто з місцевих газорозподільних і газозбутових контор підвищили тарифи на 2021 рік найбільше та чи справедливо це було зроблено. Навіть просте порівняння цін дає зрозуміти, що найбільше в підвищенні тарифів відзначилися газові контори під керуванням «Регіональної газової компанії» Дмитра Фірташа, колишнього голови НАК «Нафтогаз України» і міністра енергетики Юрія Бойка та його заступників – Ігоря Вороніна і Юрія Величка, свого часу шматок «Лубнигазу» перепав навіть багаторічному піарнику Бойка – Костянтину Бородіну.

Разом із темою переговорів Єрмака й Козака щодо відновлення співпраці з «Газпромом» з’явився допис у соціальних мережах т.в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, де він пропонує перенести «пункти закупівлі російського газу» із західного на східний кордон України. І це нібито дозволить будь-якій компанії купувати російський газ у російських незалежних компаній, а також придбавати і транспортувати середньоазійське «блакитне паливо».

Розмови про перенесення пунктів «закупівлі газу» ведуться вже років 20. Але ж у РФ заборонений експорт газу будь-якою компанією, окрім «Газпрому», а в російському законодавстві навіть немає такого поняття, як «транзит газу».

Дивно, що ці фактори проігнорував у своїй публічній заяві чиновник Юрій Вітренко, який виграв Стокгольмський суд у «Газпрому» й отримав за це $4 млн премії.

Вчергове відновити контакти з «Газпромом» через нову «фірму-прокладку» – означає знехтувати набутками десятків тисяч українських газотранспортників. Саме вони 2009 року за три доби розвернули ГТС України, другу за розмірами у Європі, із заходу на схід і не дали населенню замерзнути. Нагадаємо: у січні 2009-го морози опускалися до мінус 19–20 градусів, але на Україну відверто тиснули з Москви – на очах усього світу.

2019 року той же «Газпром» у новорічні дні без попереджень знизив тиск у магістральних трубах до критичного – ймовірно, сподіваючись, що Україна не зможе вчасно забезпечити транзит у Західну Європу. Та вітчизняні газотранспортники були готові й до цього: заздалегідь підготували страхувальні обсяги газу вже на східному кордоні. І за кілька годин після падіння тиску відновили його на всьому маршруті магістральних труб.

Жоден український газотранспортник не отримав звання Героя України за те, що врятував 45 млн співвітчизників під час зимових морозів. А от громадянин Юрій Бойко – чинний Герой України. Він свою медаль отримав від президента Леоніда Кучми 2004 року – «за особистий внесок у розвиток паливно-енергетичного комплексу України». До речі, серед 14 пільг, які отримують Герої України, є 50%-ва знижка на оплату комунальних послуг, зокрема й на газ і опалення.

Нафтогаз України постачатиме газ усім споживачам, яким відмовлять регіональні газові компанії

Ніхто не платитиме більше, ніж 6,99 грн за кубометр - субсидії залишаються у повному обсязі

П'ять способів перешкодити споживачам газу перейти до нового постачальника

Кабмін завтра обмежує ціну на газ для населення до 6,99 грн за кубометр. До кінця карантину або 31 березня

За січень більшість споживачів заплатять за газ старі високі ціни

Як безболісно змінити газопостачальника і чи варто це робити?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів